TOP 10 Legjobb állapotban megőrződött középkori spanyol város

1. Peratallada (Girona)

A Costa Bravától a szárazföld felé eső apró falvak közül Peratallada talán a leglátványosabb. Palssal és Palau Satorral együtt alkotja a középkori falucskák „arany háromszögét”. A hegycsúcsra épült faluból lenyűgöző panoráma tárul elénk. Macskaköves utcák labirintusa vezet fel a jó állapotban megmaradt kastélyhoz és kilátótoronyhoz, amelyről már a XI. századból vannak írásos emlékek. Peratallada grófjai és királyai kétszeresen is bebiztosították magukat a támadások ellen, ugyanis a falu köré robusztus falat emeltek, amely ma is gátat szab a faluközpont növekedésének, így az megőrizheti középkori jellegét.

5_peratallada_2.jpg

5_peratallada_1.jpg

2. Albarracín (Teruel)

Teruel hegyi települései közül Albarracín maradt meg a legjobb állapotban. A város nemzetközi elismerést kapott történelmi értékeinek megőrzéséért, és a városfallal körülvett festői település teljes egészében műemléki védelem alatt áll. A Río Guadalaviar folyópart fölé emelkedő hatalmas sziklák kitűnő hátteret biztosítanak a rózsaszínes épületek számára. Albarracín mögötti gerincen húzódó védőfal őrtornyokkal tagolt. A városban vaskos, fagerendás és galériás házak szokatlan kétsoros szerkezetével találkozhatunk, ezek közül sokat középkori állapotukban helyreállítottak.

1_albarracin_teruel.jpg

1_albarracin_teruel_1.jpg

3. Besalú (Girona)

Besalú teljes egészében magával ragadó középkori, fallal körülvett városka, amit nemrég műemlék településnek nyilvánítottak. A képeslapra illő faluba a Riu Fluvía folyó felett átívelő, lenyűgöző látványt nyújtó hétlyukú, őrtornyokkal védett kőhídon keresztül juthatunk be. Az óvárost alkotó román kori házak közt, a macskaköves utcákon sétálva egy igazi időutazásban lehet részünk. Besalú a közelmúltban azzal is növelte hírnevét, hogy a városban egy 1264-ben épült rituális zsidó fürdőre, egy mikvahra bukkantak, ami azért is különleges mivel Európában csak két másik ilyen fürdőt találtak ebből a korszakból.

2_besalu-girona_2.jpg

2_besalu-girona.jpg

4. Hervás (Cáceres)

A hegyi falu a széles Ambroz völgy tetején ül. Hervásban található az ország legjobb állapotban megőrzött középkori zsidónegyede, amely fehérre meszelt házakból áll. A lejtős utcákat fogadók és csipkekészítő műhelyek szegélyezik. Hervást a középkor elején népesítették be a keresztény és mór üldöztetés elől a nagyvárosokból idemenekült zsidók. Mikor a zsidókat 1492-ben kiutasították spanyol földről, portáikat érintetlenül hagyták, és javaik Béjar hercegére, a vidék nemes urára szálltak. A település kelmeipara egészen a XVIII. századig virágzott. A sikátorok szövevényes útvesztője bensőséges hangulatot, és végtelen nyugalmat áraszt.

3_hervas-caceres_1.jpg

3_hervas_parallax.jpg

5. Buitrago de Lozoya (Madrid)

A fallal körülvett város a Río Lozoya folyó egyik festői kanyarulata fölött uralkodik. Buitrago de Lozoyat a rómaiak alapították, de az arabok korában erősödött meg, majd a középkorban fontos mezőgazdasági várossá nőtte ki magát. Bár a XIV. századi gótikus és mudéjar vár romokban hever, de a megmaradt vár kövei közt ma bikaviadalokat, nyáron pedig ókori színházi és zenei fesztivált rendeznek. A régi városnegyed ma is őrzi ősi varázslatos hangulatát.

4_buitrago-de-lozoya_1.jpg

4_buitrago-de-lozoya.jpg

6. Ronda (Málaga)

Ronda, egy magas és meredek mészkőhasadék tetejére épült város, amelyet a vad hegyi folyó, a Guadavelín 200 méteres szurdoka oszt ketté. A város környezete az egyik legszebb Spanyolországban, és a meredély legszélére épített kilátókból, remek panoráma nyílik a tetőkre, a sziklák szélén álló házakra, a környék folyóira és hegyeire. A régi és az új városrészt egy XVIII. századi szurdokhíd köti össze, aminek 98 méteres magassága lenyűgöző látványt nyújt.

6_ronda_1.jpg

6_ronda_3.jpg

7. Aínsa (Huesca)

A középkori Sobrarbe királyság fővárosa, Aínsa ma is őrzi régi báját. A széles, macskaköves főtér, a Plaza Mayor körül szép, barna kőből épült árkádsor fut. Az egyik oldalán az 1811-ben felszentelt Iglesia de Santa María harangtorony áll, a másikon pedig egy felújított vár.

7_ainsa-rue_2.jpg

7_ainsa-rue_3.jpg

8. Peñafiel (Valladolid)

A Duero folyó zöldellő partján épült Peñafiel mögül, egy szokatlanul hosszú, keskeny XV. századi vár néz le a borvárosra, amely a völgy feletti területek védi a X. század óta, habár a jelenlegi vár már a XV. századból való. A vár szokatlan alakját sokan egy csatahajóhoz hasonlítják. Peñafiel utcáit hagyományos házak szegélyezik díszes, kiugró erkélyekkel, és szép fadekorációval. Egyes részeken a régi bodegák érdekes szellőzőnyílásai is láthatóak. A város egyik tágas, homokkal borított terét, a Plaza del Cosót, gyakran használják bikaviadalokra és ünnepségekre.

8_pe_afiel_valladolid_2.jpg

8_pe_afiel_valladolid_1.jpg

9. Sepúlveda (Segovia)

A Río Duratón folyó feletti hegyoldalra épült Sepúlvedából a gyönyörű Sierra Guadarramára látunk. A középkori városi fal és a vár egy része is fennmaradt. A város sok román kori temploma közül a főtér mögött álló XI. századi Iglesia del Salvador őrzi az egyik legrégibb spanyol átriumot (1093).

9_sepulveda_segovia_1.jpg

9_sepulveda_segovia_2.jpg

10. Calatañazor (Soria)

Calatañazor sokat szenvedett várának közelében esett el al Mansur mór vezér, amikor a keresztények 1002-ben győzelmet arattak a mórok fölött.

10_calata_azor_soria_2.jpg

10_calata_azor_soria_3.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi 2018-as körutakért és túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!