Kolompokkal a francia katonák ellen

Miraflores de la Sierra (Madrid) mindössze 50 kilométerre fekszik a spanyol fővárostól, így aki február elején arra jár, és szeretne részt venni egy hagyományokban, sportvetélkedőkben, és tőkehalban teli ünnepen, az semmiféleképp ne hagyja ki a Los Perreros fiestát.

los_perreros01.jpg

Los Perreros ünnepére minden év február 3-án kerül sor. Helyi legenda alapján, a lakók visszaidézik azt a napot, amikor Napóleon seregeit sikeresen kiűzték a városból. A környék partizánjai nevezték így magukat (los perreros), akik a francia megszállás alatt segítették a város lakóit, sokszor saját rejtekhelyein bújtatva el őket. Majd egy éjjel, egy maroknyi bátor perreros, csupán kolompokkal „felfegyverkezve” rontott rá az alvó francia katonákra, akik álmukból felriadva azt hitték, hogy a közeli erdők vadállatainak közeledő robaját hallják.

A katonák ijedtükben, és félelmükben összekapták magukat, majd sietve elhagyták Miraflores de la Sierra városát. Mivel sebtében távoztak, hátrahagyták az összes elrabolt ékszert és pénzt. De nemcsak a város lakóinak értékeit, hanem siettükben saját holmijaikat is ottfelejtették, ezért az ünnep napján sokan, a franciák egyenruhájára emlékeztető jelmezbe öltözik. Elengedhetetlen a talpig fehér fehér öltözet piros szalagokkal, egy vállpuska és az ékszerekkel díszített fehér cilinder.

De nem csak ez az egyetlen ok a fiesta megrendezésére, hanem egyúttal Szent Balázs (San Blas) védőszent előtt is tiszteletüket teszik, a városka lakói közösen zarándokolnak el egy közeli kápolnához. Az ünnep már február 2-án este elkezdődik, ekkor kolompokkal sétálnak körbe az utcákon, mint ahogy anno a partizánok is tették. Vacsorára, és itókára is időt szánva a kolompolás hajnal 4-ig is eltarthat. Majd február 3-án délelőtt, a zarándoklat után, a kápolna előtti területen sportvetélkedőket szerveznek a fiataloknak, majd minden jelenlévőt megvendégelnek egy tányér tőkehalas levesre, ami után a egy szent misét tartanak. Miután, mindenki visszatér Mirafloresbe, jelképesen még pár „bikát” is szabadon engednek, amelyek jelmeze azonban közel sem olyan pompás mint, ahogy azt Colmenar Viejoi ünnepen láthattuk tegnap.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!

Címkék: február, Madrid, fiestak