Barcelona fénybe borul

llum1.jpg

Február 12., Santa Eulália napja. A gyermekmártír több spanyol város patrónusa, többek közt Barcelona második számú védőszentje is (az első: Virgen de la Merced, akit majd szeptemberben ünnepelnek). Azok akik az elmúlt hétvégén Barcelonában jártak, biztos nem tudtak úgy sétálni, hogy a város különböző utcáin, terein, és az épületek falain ne találkoztak volna Santa Eulália képével, vagy szobrával. Eulália, csupán még csak egy kislány volt, amikor kiállt vallása eltiprása ellen. A keresztényüldözők nyomására sem tagadta meg hitét, ezért "jutalma" válogatott kínzások sora lett. A lányka csupán 13 éves volt, így kínzói pontosan ennyi fajta gyötrelm elé állították. A sötét tömlöcbe vetés, és a megkorbácsolás után, jöttek a kegyetlenebb formák: kampókkal a testén felkötötték; égő parázsra fektették; mellkasát megégették; égett sebeit sárral kenték be, amire forró olajat, és ólmot öntöttek; majd egy mésszel teli verembe engedték le. A kilencedik kínzás -amely a "legismertebb"- Eulália, szögekkel, és üvegdarabokkal teli hordóba zárása, amelyet legördítettek a város egyik lejtős utcáján. Ezután még bezárták egy bolhákkal teli akolba is, végezetül pedig, meztelenül hurcolták végig a város utcáin, majd keresztre feszítették.

Barcelonában nemcsak Santa Eulália napján, hanem ünnepéhez közel eső hétvégén is, számos programmal tisztelegnek a fiatal mártírlány emléke előtt. Idén több mint 30 különböző, színes, de legfőképp fényes programot rendeztek február 10-12. közt. A fiesta alatt biztos mindenki talál kedvére való rendezvényt, de akik barcelóniai látogatásukra igazán fel szeretnék rakni az i-re a pontot, azok feltétlen látogassanak el az egyik LLUM helyszínére.

luz3.jpg

luz_espelmes-llum-bcn-2014.jpg

luz4.jpg

luz-2017.jpg

luz5.jpg

Immár 6. éve, Santa Eulália ünnepén, megrendezésre kerül az ún. "Llum BCN", amely lassan kezd teljesen önálló fesztivállá válni. A llum katalán szó, amely fényt jelent. Ennek jegyében a 3 nap alatt, naplemente után, Barcelona több történelmi épülete is parádés fényjátékba borul. Ha ez még mindig nem lenne elég, a város terein, és palotáiban, látványos lézershow szórakoztatja a látogatókat. Azonban, minden évben, érdemes előre konzultálni a helyszínekről, valamint az időpontokról. A városháza viszont mindig egy kiemelt Llum színtér, ezér ide érdemes időben érkezni, ha látni is szeretne valamit az ember.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!

Címkék: február, fiestak