Spanyolország..., ahogy senki más nem mutatja meg Neked!

Spanyolban Otthon

Córdoba virágos keresztjei

Cruces de Mayo

2017. május 09. - kasa heni

Májusban, nemcsak Andalúzia, hanem egész Spanyolország legszebb városa Córdoba. A történelmi emlékművekben és kulturálisan gazdag város –a remek klímájának köszönhetően is-, az év bármely időszakában kiváló úti cél lehet, de májusban egy különleges, virágos arcát mutatja meg az idelátogatóknak. A világszerte ismert, córdobai patiók ilyenkor kitárják kovácsoltvas kapujait, és az emberek egy egészen varázslatos világba léphetnek be. A májusi virágünnepnek azonban van még két, külföldiként kevésbé ismert része is.

cruces_premiados_2017.jpg

A tavaszköszöntő ünnep kezdetét, április utolsó vasárnapján tartják, ami nem más, mint az ún. Virágcsata (La batalla de las Flores). Habár a városi fiesták dokumentációi közt találhatóak olyan feljegyzések, miszerint, már a ’40-es években is rendeztek hasonló eseményt, de csupán 1980-től része a hivatalos programnak. Idén 20, színes papírvirágokkal feldíszített kocsi vonult fel, amelyről flamenco ruhákba öltözött helyeik, 140.000 db szegfűt ontottak a menetet kísérőkre. És mivel „csatáról” van szó, természetesen ezeket a lelkes közönség vissza is dobálja.

batalla_flores_cordoba_08.jpg

batalla_flores_cordoba_05.jpg

Ezt követően, május első hétvégéjén újabb virágos programra készülnek. A virágba öltöztetett „Májusi Keresztek” (Cruces de Mayo) ellepik a város utcáit, tereit, és a házak udvarait. Ez a szokás a XVIII. századtól, több spanyol városban is megtalálható. A hagyomány eredetét, vannak, akik pogány szokásra vezetik vissza, miszerint fehérbe öltözött hajadon lányok, fejükön virágkoronával, köszöntötték a tavaszt. De tovább nem szól a történet, így ez nem ad semmilyen magyarázatot sem, a kereszt virággal való feldíszítésére. A másik elmélet sem bizonyított pontosabban, mégis valószínűbb, hogy a hívő spanyolok, ezzel a Szent Kereszt megtalálásának napja (május 3.) előtt tisztelegtek.

Ma már, a „Májusi Keresztek” –csakúgy, mint a patiók– versenyeznek egymással, 3 külön kategóriában díjazzák a legszebbeket. A bírák nem csak a felhasznált virág mennyiségét, hanem a kereszt környezetét is értékelik, így olyan tradicionális részletek, mint a spanyol gitár, a córdobai kalap, pár flamenco legyező vagy épp egy üveg bor is megbújhat a keresztet körbeölelő virágcserepek közt.

(A következő bejegyzésben tovább barangolunk Córdobában, és a város híres, virágzó patióit látogatjuk meg... ;) )

 

cruces_2016_1.jpg

cruces_2016_2.jpg

cruces_2016_6.jpg

cruces_2016_3.jpg

cruces_2016_9.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyolbanotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr7612492759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
!--Tradedoubler site verification 1264796 --> ¡Website de afiliado!