Doñana Nemzeti Park, Európa legnagyobb lápvidéke

Spanyolország 15 Nemzeti Parkja közül kiemelt szereppel, és az egyik legnagyobb védettségi szinttel bír a Parque Nacional de Doñana, amely Európa legnagyobb lápvidéke. Az 500 négyzetkilométer területű park, 1994 óta a Természeti Világörökség része, valamint 2012 óta részt vesz az Unesco Ember és Bioszféra programjában is. A ramsari egyezmény aláírásával, tagja az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodásnak, amely kimondja a nemzetközi jelentőségű vadvizek, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeinek megóvását. És természetesen a NATURA 2000 és a ZEPA oltalma alatt áll.

parque-natural-de-do_ana-vista-aerea.jpg

A Doñana Nemzeti Park, az Ibériai-félsziget legdélebbi részén, az andalúziai Huelva, Sevilla és Jerez megyék határvidékén, a Guadalquivir és a Rios Tinto torkolatánál, az Atlanti-óceán partvidékén terül el. Mivel ezen a vidéken ember szinte sosem lakott, a terület sokáig az ősi természetességében tudott megmaradni a vadvilág háborítatlan birodalmának. Lápvidékek, sós mocsarak, mandulafenyők, paratölgyek, árterületek és vándordűnék varázslatos, titokzatos világával találkozhatunk itt. Hol olyan érzésünk lehet, mintha a Duna vagy a Nílus deltájában járnánk, hol valóságos őserdő vesz körül, hogy aztán egyszerre azt hihessük, a Szahara forró homoksivatagába csöppentünk.

A Doñana bioszféra rezervátum az európai vándormadarak kiemelt pihenőhelye, ahol 6 millió madár talál menedékre. Továbbá, több mint 4000 állatfajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúznak. De kiemelhetőek még például, a rózsás flamingók, a gímszarvas, a dámvad, az európai borz, vagy az egyiptomi mongúz is.

Azonban a vizes élőhely fennmaradása az utóbbi évtizedekben veszélybe került, és csak nehezíti a természeti egyensúly megőrzését és visszaállítását, hogy a felmerülő problémák igen sokrétűek. Annak ellenére, hogy a Világörökségi Helyszínt nemzeti törvények, EU-s természetvédelmi irányelvek és nemzetközi szerződések egyaránt védik, mégis több mint 1000 illegális kút, 3000 hektár illegális farm, tervezett bányászat és földgáz-kitermelés, és a Guadalquivir folyó kotrása is nehezíti a páratlan élőhely fennmaradását, amely így kiszáradhat, értékei pedig eltűnhetnek. Az illegális és nem fenntartható vízkitermelés következtében, a területet elérő vízmennyiség mintegy 80%-al lecsökkent, eltűnő élővilágot és kiszáradt lagúnákat hagyva maga után.

A terület elnevezését Éboli hercegnő lányáról kapta – Doña Ana Mendoza – aki erre a vidékre vonult vissza a XVI. században. Éboli hercegnő neve, Giuseppe Verdi, Don Carlos operájából lehet ismerős, aki korának egyik legünnepeltebb szépsége, és a legendák szerint II. Fülöp spanyol király szeretője volt.

Ennek a környezeti károsodásnak gazdasági kockázata is van. A Nemzeti Park peremvidékén, 14 kisváros és falu lakóinak megélhetése is veszélybe kerülhet. Évről-évre jelentősen csökken a halászati hozam, a méztermelés (kakukkfű), és a fenyőmag termés, ami a spanyol gasztronómia egyik alapanyagának számít. A világ 5. legnagyobb földieper termelőjének számító Spanyolország veszthet az évi 400 millió euró árbevételt biztosító piacából, hiszen eper exportjának 70%-t a Doñana területén termelik.

ermita-del-rocio.jpg

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF egy tanulmányában világít rá arra a tényre, miszerint Doñana jövője válaszút előtt áll, és a spanyol kormánynak kötelezettséget kell vállalnia a káros folyamatok felszámolásával, vagy olyan pontra ér a terület erőforrásainak felemésztése, ahonnan már nem lesz visszaút. Többek közt ennek hatására, az Unesco 2016 szeptemberében sürgetni kezdi a tényleges környezetvédelmi munkák megkezdését, és kilátásba helyezi, hogy akár „fekete listára”, vagyis a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára kerülhet a Bioszféra Rezervátum. Döntés, ebben a hónapban, 2017. júniusában várható.

A WWF petíciót indított a további rombolás megállítása érdekében, amelyhez magyar nyelven bárki csatlakozhat, és üzenetével kiállhat az Európai Natura 2000 védettségű Világörökségi Helyszín megmentése mellett!

További környezeti terhelést jelent például a Romería del Rocío is, Spanyolország legnagyobb zarándoklata (erről bővebben itt olvashatsz), amelyen évente több mint egymillió ember veszt részt, és aminek utolsó szakasza a Doñanán keresztül vezet. Épp ezért, ha utunk erre visz, a felelős turizmus jegyében, a Nemzeti Park saját szervezésében és parkőr felügyelete mellett ajánlott ezt a veszélyeztetett területet meglátogatni. A 4 órás túrák során kishajóval, dzsippel és gyalogosan vághatunk neki a mocsárnak és a vándorló, akár 30 méter magas homokdűnéknek. A kirándulást érdemes őszre vagy tavaszra időzíteni. 

iconfinder_barista-icons_coffee-shop-sign_1046678_1.png

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, hogy tovább pörögjek a spanyolos témákra, és megosszam Veled :)

          500 forint

           1,50 euro

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a  Facebook oldalamra!

Spanyolországi utazásért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a

Spanyolban Otthon weblapján!