Ma exhumálják Salvador Dalí maradványait

A Katalóniában élő 61 éves María Pilar Abel Martínez azt állítja, hogy Salvador Dalí az apja. Pilar nyilatkozata szerint, édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott az 1950-es évek közepén. Elmondása alapján, szülei akkor ismerkedtek meg, amikor anyja háztartási alkalmazottként dolgozott Cadaquésben a festő barátainál, és egy tanút is talált, aki a bíróság előtt igazolta a szerelmi viszonyt. A nő azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: Ő Salvador Dalí lánya. 

dali_pilar2.jpg

Még 2015-ben fordult emiatt bírósághoz, és tavaly novemberben engedélyezték, hogy az apasági teszthez DNS-mintát vegyenek Dalí halotti maszkjáról. Ez azonban nem hozott eredményt, és a bíróság egy újabb, június 26-ai döntése kimondja, hogy az apaság megállapításához nélkülözhetetlen az 1989-ben elhunyt művész maradványainak exhumálása. Más módja ugyanis nincs a mintavételnek, sem olyan biológiai minták, sem olyan személyes tárgyak nem maradtak fenn, amelyek alapján elvégezhető lenne a szükséges vizsgálat.

tumba-de-salvador-dali2.jpg

Ekkor, Enrique Blánquez ügyvéd, aki az eljárásban Pilar Abelt képviseli, a spanyol sajtónak azt mondta: arra számít, hogy a Spanyolország északkeleti részén, Figuerasban eltemetett művész földi maradványainak exhumálása még júliusban megtörténik. Majd nem sokkal később ismét a sajtó elé állt, hogy a szűken nyilatkozó Fundación Gala-Salvador Dalí alapítvány helyett közölje, hogy a művész örökségét kezelő alapítvány fellebbezett az exhumálást elrendelő bírói döntés ellen. Indítványozták Pilar és öccse DNS-vizsgálatát, majd mindkettőjüktől nyálmintát vettek, hogy megállapítsák ugyanattól az apától származnak-e.

tumba-de-salvador-dali.jpg

A történet pikantériája, hogy a jogászok és az ügyvédek mellett, a vizsgálatban maga a spanyol államügyész is részt vesz, ugyanis ez az ügy a spanyol államot is érinti, mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét.

Kétség kívül, a mai nap (2017.07.20), az egyik legjelentősebb pontjához érkezett az ügy. Ugyanis a bíróság rendelkezése szerint ma este exhumálják Salvador Dalí maradványait. Az eljárás 20:00 órakor kezdődik, miután bezár a figuerasi Dalí múzeum, ahol a világhírű szürrealista művész kriptája található.

A művész kriptája a Teatro-Museo Dalí nevet viselő múzeumban van, amely szülővárosában, a francia határhoz közeli Figueresben található. Spanyolország második leglátogatottabb múzeuma, amely napi átlag 4000 embert fogad, Dalí legmeghökkentőbb alkotásainak ad otthont. Az öt emeletes épületet egy színházépület volt, és maga a művész alakította át otthonává, az 1960-as években és a 70-es évek elején.

Először le kell majd emelni a kriptát rejtő, mintegy másfél tonnás kőlapot, majd ezt követően az igazságügyi orvosszakértő megállapítja, hogy lehetséges-e DNS-mintát venni a bebalzsamozott testből, és ha igen, megteszi azt. Az exhumálást a lehető legdiszkrétebben, a nyilvánosság teljes kizárásával, és szigorú biztonsági intézkedések –dupla védőruha, kesztyű, arcmaszk, stb.- mellett fogják elvégezni, hiszen egy lehulló hajszál vagy egy apró verejtékcsepp is tönkreteheti a vizsgálatokat.

Az eredmények 2 hónap múlva várhatóak, és ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy valóban Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igényt, amely minden bizonnyal egy másik bírósági tárgyalásnak ad majd helyet.

teatro_museo_dali2.jpg

teatro_museo_dali1.jpg

forrás: elmundo.es, elperiodico.com, abc.es

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!