A spanyol Nagy Paradicsomcsata

Minden év, augusztus utolsó szerdáján kerül sor Spanyolország leghíresebb bulijára, a La Tomatina fesztiválra. A Nagy Paradicsomcsatát, Valenciától mindössze 40 km-re fekvő Buñol városkában rendezik meg 1945 óta.

tomatina16.jpg

Érdekes módon, a Tomatina egy tradicionális városi ünnepség botrányba fulladásából alakult ki. Barcelona és Valencia tartományi városokban népszerű, „Óriások és Nagyfejűek” (Gigantes y Cabezudos) fiesztáján, pár helyi fiatal helyet próbált törni magának, hogy az első sorból élvezhessék a felvonulást. A nagy igyekezetben azonban, véletlen fellökték a táncoló óriásfigurákat kísérő rezesbanda egyik tagját, aki dühében vagdalkozni kezdett. Az eset pont egy zöldségárus standja előtt történt, így adódott, hogy a keze ügyébe eső paradicsomok záporozni kezdtek a fiatalok felé, akik a "buli" hevében visszadobálták a zöldséget. Az 1945-ös csetepaténak –nem először, s nem is utoljára- a rendőrség vetett véget. A „balhés” társaság mindezt olyan szórakoztatónak találta, hogy egy évvel később, immár otthonról hozott paradicsomokkal szándékosan ismételték meg a csatát, az év ugyanazon napján, mit sem sejtve, hogy ezzel útnak indították az ország legnagyobb fiestáját.

tomatina4.jpg

Spanyolokról lévén szó hamar kedvet kapott mindenki, és a következő években mind többen gyűltek össze, hogy részesei lehessenek a mókának. Az 50-es években politikai okokból többször is betiltották az ekkor már városi fiestává nőtt eseményt, de a lakosság ragaszkodva a frissen született tradíciójához, 1957-ben még utcára is vonult, hogy nem tetszését jelezze a város vezetősége felé. Ekkor tüntetőleg, megrendezték a „Paradicsom temetése” fesztivált, amely során szimbolikusan egy paradicsomot vittek körbe egy hatalmas koporsóban Buñol utcáin. A zendülés olyan sikeres volt, hogy ettől az évtől kezdve a városi vezetőség támogatásával rendezik meg a La Tomatina fesztivált évről-évre. Az igazi hírnévre egy riportműsor után tett szert, amit követően szinte özönleni kezdtek a turisták az országból, és hamarosan a világ minden tájáról is.

Így alakult ki ez az egyik legőrültebb spanyol fiesta, amelyen idén 22.000 ezer ember vett részt, és akik egy óra leforgása alatt 160 tonna paradicsomot zúztak szét egymáson. A mindössze 9 ezer főt számláló városkába természetesen sokkal több látogató érkezik ilyenkor (számukat 40-50 ezerre becsülik), de biztonsági okokból 4 évvel ezelőtt radikálisan korlátozták a Nagy Paradicsomcsatán résztvevők számát. A csata terültét lezárják, ahova csak a részvételre jogosító karszalaggal rendelkezőket engedik be. Tehát, aki szeretne jövőre részt venni a La Tomatinán érdemes előre gondoskodnia a 10 euróba kerülő belépőről, amelyet akár interneten is megvásárolhat (www.latomatina.info).

tomatina6.jpg

Aki eljut, annak pedig érdemes betartania pár íratlan szabályt, és megfogadnia pár jótanácsot, miszerint:

  • megszerezni a bezsírozott oszlop tetejéről a sonkát, amely egyben a buli kezdetét jelenti
  • talpig ázni az ezután beinduló vízágyúk alatt
  • vigyázz, hogy ne kerülj a kamionról leömlő tonnányi paradicsom alá
  • ne felejtsd el összenyomni a paradicsomot, mielőtt jól megküldesz vele valakit,
  • olyan ruhába érkezz amit nem sajnálsz, és
  • amit nem téphetsz le sem saját magadról sem másról 
  • gondoskodj védőszemüvegről,
  • egy óra elteltével, a délben megszólaló gong hallatán abba kell hagynod a dobálást,
  • majd ne felejts el a folyóban megfürödni, mivel nem biztos hogy paradicsomszószban úszva be fognak engedni szállásodra!

További képek a 2017-es év La Tomatina fesztiváljáról:

tomatina3.jpg

tomatina11.jpg

tomatina22.jpg

tomatina14.jpg

tomatina7.jpg

tomatina5.jpg

tomatina24.jpg

tomatina1.jpg

tomatina23.jpg

tomatina17.jpg

tomatina18.jpg

tomatina15.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!