Reina Sofia Múzeum - Információ, belépő, nyitvatartás, érdekességek

 A Calle de Santa Isabel utcában található „Centro de Arte Moderno Reina Sofia”, azaz a Szófia Királyné Modern Művészeti Központot kisebb tévelygések nélkül, célirányosan a Paseo de Prado sétánya felől, vagy pedig a múzeummal szinte szemben lévő híres Atocha vasúti pályaudvar felől lehet megközelíteni.

museo-reina-sofia-2.jpg

A múzeumnak helyet adó XVIII. századi épület korábban közkórház volt, amelynek építését III. Károly spanyol király rendelt el (1781-ben), és olyan neves építészek terveztek, mint az olasz származású Sabatini és a spanyol Hermosilla. A ’80-as években nagy átalakításokat végeztek, melyeknek köszönhetően, előbb csak, mint művészeti központ nyitotta meg újra kapuit, majd 1990-ben létrehozták itt a Nemzeti Modern Művészetek Múzeumát.

10 érdekesség a Reina Sofia Múzeumról, amikről biztos nem hallottál:

1. Évi 3,2 millió látogató. Ezzel nemcsak a Prado múzeumot körözi le, hanem ezzel a második leglátogatottabb hely Spanyolországban. Ezt egy 2013-ban rendezett rendkívül sikeres Dalí kiállításnak köszönheti. (Lista Spanyolország TOP 15 leglátogatottabb műemlékéről)

2. Az 1781-ben III. Károly által alapított kórház előtt, ugyanezen a helyen, már maga "Madrid atyja", II. Fülöp központosította az új főváros orvosi ellátórendszerét (1556).

3. Sabatini sokkal nagyobbra tervezte eredetileg a kórház épületét, de a spanyol királyi kincstárra örökösen jellemző anyagi gondok miatt, a költségkeretet a harmadára csökkentették. 

4. E madridi képtár gyűjteménye a Reina Sofia alapítása előtt a Nemzeti Múzeumban, illetve a madridi egyetemváros területén található, most Museo de Traje (Ruhaipari Múzeum) épületében kapott helyet.

5. Az 1960-as években Madrid vezetősége komolyan fontolgatta az épületet teljes lebontását, mivel az évtizedek óta teljesen kihasználatlan épületnek  sehogy sem találtak új funkciót, és az omladozó falak is veszélyt jelentettek.

6. A Reina Sofia Múzeum tulajdonában 20.000 mű található, ennek mindössze 5%-a látható kiállítva (Prado, Louvre-ben ez 8%). A gyűjteményt kb 5500 metszet, 4230 fénykép, 4100 festmény és 3600 rajz gyarapítja.

7. A művészeti Központhoz tartozik a Retiro park két gyönyörű épülete is; a kedvelt Palacio de Cristal, vagyis Üvegpalota, illetve a Palacio de Velázquez is.

8. Pincéjét akár egy földalatti temetőnek is nevezhetnénk. A kórház működésének első éveiben súlyos járványok sújtották Madridot, a sok halottat pedig az alagsorban hantolták el. Majd szegények és koldusok menedékhelyeként szolgált, ahol a madridi nincstelenek életük utolsó napjaiban keresték megnyugvásukat. Később pedig, a Polgárháború idején, itt ápolták a súlyosan sérült katonákat, akik közül többeken már nem tudtak segíteni.

9. A fővárosi legendák szerint sok haláleset egészen paranormális körülmények közt történt. Teremőrök és a dolgozók hangokat hallanak, ajtók nyitódnak és hirtelen záródnak. Állítólag, mikor kórházként működött, a mentális betegeket a pincébe zárták. A felújítások, és az átépítések során, láncok és bilincsek mellett találtak több emberi maradványt is, köztük sok gyerekcsont. A "legérdekesebb" annak a 3 apácának a múmiája, melyeket a régi kórházi kápolnájában találtak eltemetve, és a mai napig nem mozdították el őket, az egyház jóváhagyásával. Ez a hely a mostani főbejárat mellett található, ahol a legtöbb paranormális esetet is megfigyelik.

10. Guernica Spanyolországba való visszakerülése után a Prado múzeumhoz tartozó, de különálló épületében, a Casónban került kiállításra. A festmény, javarészt az amerikai örökös vándorkiállításoknak köszönhetően rendkívül rossz állapotban "érkezik haza". Így mikor heves viták közepette megszületik a döntés, hogy a művet az újonnan megnyílt Reina Sofiába állítsák ki, komoly fejtörést okoz, hogy oldják meg az átszállítását, hiszen a vászon már nem bír ki egy újabb feltekerést. Majd végül, kihasználva a madridiak lustaságát, egy vasárnapi reggelen, mikor gyakorlatilag az egész város alszik, ezt a hatalmas, 3,49 x 7,77 méteres képet, egész egyszerűen áttolják az egyik múzeumból a másikba.

A barokk stílusú épületen erősen érezhető az El Escorial kolostormonstrum rideg hatása. A madridiak által kiábrándítónak tartott épület látványán, a külső falon elhelyezett modern üvegtoronyokban futó liftek sem sokat segítettek szerintük. Az épületet 2005-ös kibővítésével a neves Jean Nouel bízták meg, aki az „építészeti Nobel-díjnak” is nevezett, Pritzker-díjas francia építész és formatervező.

A múzeum állandó gyűjteményét alkotó közel 20.000 műalkotás, két épületben, 4+2 emeletet foglal el. A modern művészet, a kubizmus, és a szürrealizmus szerelmesei számára nagy élményt, és remek időtöltést ígér. A kiállító termek alapterülete 12ezer négyzetméter, berendezése rendkívül modern. A termek hőmérsékletét, páratartalmát, világítását, és a biztonsági rendszer irányítását, központi számítógépes rendszer irányítja.

museo-reina-sofia-sala.jpg

Napjainkban, a XX. századi műveket bemutató múzeum kétség kívül leghíresebb darabja a Guernica. 1937-ben a spanyol republikánus kormány a párizsi Világkiállításra egy polgárháború-ellenes művel szerette volna felhívni a figyelmet az országot súlytó problémákra. A rekordsebességgel felépített spanyol pavilonba egy nagy festményt rendelnek, mégpedig nem mástól, mint a XX. század, avantgárd stílus kiemelkedő képviselőjétől, azaz Pablo Picassotól. A hatalmas méreteket öltő (3,49m x 7,77m) alkotás témáját, a ’73. április 26-ai náci –német és olasz- légitámadás ihlette, és –többek közt- a Baszkföldön található Guernica város polgárháborús bombázásának borzalmait örökíti meg.

A kép ezután hosszú évekre Amerikába kerül, és egészen 1981-ig egy New York-i képtárban volt kiállítva, mivel Picasso úgy rendelkezett, hogy a kép ne kerülhessen vissza Spanyolországba addig, míg helyre nem áll a demokrácia. Mikor a festmény Spanyolországba érkezik, a madridi Reina Sofia múzeum még nem létezik, és a Guernica a Prado múzeumhoz tartozó, de külön épületébe, a Casónba kerül kiállításra. Majd innen végül, 1992-ben a főváros új kortárs művészeti kiállítótermébe, a Centro de Arte Reina Sofiába költöztették át, ahol külön termet kapott, így a műalkotáson kívül Picasso vázlatai is helyet kaptak.

guernica_picasso.jpg

Az emeleteken külön termekben csodálhatók meg a XX. század nagy spanyol újítói, Dalí, Picasso, Miró és Juan Gris. Az új üvegépületekben két időszaki kiállítóterem, könyvtár, kávézó, művészeti boltok és egy előadóterem is van, így egy igazán tartalmas programot kínál a madridi Reina Sofia múzeuma.

A XX. század művészetét bemutató állandó kiállítás: Kezdetektől napjainkig, a főépület (Edificio Sabatini) második és negyedik emeletén található, a harmadikon pedig nagyszerű időszaki kiállítások vannak, csakúgy mint az új, hozzáépített épület (Edificio Nouel) két szintjén. Itt kap helyet a könyvtár részleg is, egy könyvesbolt, és egy kávézó is.

madridi_setak_portada_blog_1.jpg

Minden amit tudnod kell a Reina Sofia Múzeumról: 

Cím: Calle de Santa Isabel, 52, Madrid 28012

Gyalogosan: Puerta de Sol főtér 1,5 km 20 perc ; Prado múzeum 750 m 10 perc ; Cibeles tér 1,4 km 18 perc ; Atocha vasútállomás 500 m 7 perc;

Tömegközlekedéssel: 1-es világoskék metró: Estación del Arte megálló. Az Atocha-Cercanías vasútállomástól gyalogosan.

Nyitvatartási idő: Keddenként zárva. Hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat: 10:00-21:00. Vasárnap: 10:00-14:00-ig a teljes múzeum nyitva, 14:00-19:00-ig csak bizonyos részei.

Zárva: január 1., január 6., május 1., május 15., november 9., december 24., 25., 31.

Belépőjegy (2019):

Elővételben: 8 € + kezelési költség 0,90 €/fő (a múzeum honlapján)

Helyszínen: 10 €

Haladóknak: 15 € , egy évig érvényes jegy, 2 alkalommal felhasználható

Rajongóknak: 30,40 € Abono Paseo del Arte. Bérlet amellyel látogatható a madridi múzeumok aranyháromszöge: Prado, Reina Sofia és Thyssen-Bornemisza

Ingyenes: 25 éven aluli diákoknak, 18 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek. Jegy csak helyben.

Ingyenes belépés mindenki számára: hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat 19:00-21:00-ig, és vasárnap 13:30-19:00, valamint egész nap: április 18., május 18., október 12., december 6.

Kiknek ajánlott? A modern művészet, a kubizmus, és a szürrealizmus szerelmesei számára nagy élményt, és remek időtöltést ígér.

Szükséges idő: min. 2,5 óra

 

iconfinder_barista-icons_coffee-shop-sign_1046678_1.png

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, hogy tovább pörögjek a spanyolos témákra, és megosszam Veled :)

           500 forint                                  1,5 euro

            

 

Még több spanyolos témáért, és érdekességért lájkold és kövesd a  Facebook oldalamat!

Spanyolországi utazásért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a

Spanyolban Otthon weblapján!