Májusi tavaszistenlánykák

Május hónap igen erős mezőnyt vonultat fel a spanyol fiesták palettáján. Spanyolország szerte  tartanak tavaszköszöntő ünnepeket, amelyek közül az egyik legelterjedtebb az ún. Virágcsaták (La batalla de flores), melyet április utolsó vasárnapján tartanak. Szintén jellemző, hogy május hónap elején mindenhol virágba öltöztetik a kereszteket, hisz a hívő spanyolok, ezzel a Szent Kereszt megtalálásának napja (május 3.) előtt tisztelegnek.

Egy Madridhoz közeli városban azonban, egész különleges módon köszöntik a tavaszt, de természetesen a virágáradat innen sem hiányozhat. A fővárostól vonattal mindössze 40 percre lévő Colmenar Viejo városa, már egyszer bemutatkozott a blog olvasóinak egy érdekes helyi fiestával. A kendőbe bújt bikák ünnepe (La vaquilla) egy régi tradíció, amellyel minden évben visszaidézik a régi állatkereskedők munkáját.

Most, május 2.-án, szintén egy pogány alapokra épülő ünnepre kerül sor Colmenarban. A fiesta eredetét több száz évvel ezelőtti, ősi termékenységvarázsló rítusokban kell keresni, amikor az emberek bálványaiknak áldoztak a földek termékenységéért, és a bő termésért. Néprajzkutatók szerint, a helyi Las Mayas ünnepe, csakúgy, mint sok másik május első napjaiban tartott spanyol fiesta, szorosan kapcsolódik az olyan rítusokhoz, melyeket a római korban egyes isteneknek szenteltek. Las Mayas, ugyanis Bona Dea ősi kultuszához köthető -más néven Maiaként ismertek-, aki a termékenység védnöke, és a tavasz istennője volt. Róla nevezték el május havát, a hónap első és tizenötödik napja az ő tiszteletére volt szentelve. Alakját többnyire trónon ülve ábrázolták, és az istennőnek felajánlott rituálék virágokkal, és gyógynövényekkel díszített helyiségben kerültek megrendezésre.

la_maya_colmenar_11.jpg

Tehát, a tavaszistennőjét szimbolizálják azok a májusi lánykák, akik ezen a napon "eljátszák" Maia szerepét. A colmenari Mayak oltárját a család, és a barátok öltöztetik virágdíszbe, amihez a virágokat, és növényeket (többek közt: kakukkfű, levendula, rozmaring, pipacs és százszorszép) előző nap együtt szednek a város határában. A virágoltárnak május 2. délutánjára kell elkészülnie, amikor a hagyományok szerint, 17:00 órakkor a Mayákat trónra emelik. Szó szerint, mivel öltözetük legfontosabb része a spanyolok tradicionális manila kendője, amit ilyenkor fordítva, és jó szorosan kötnek a lánykákra, hogy ezzel gátolják, vagyis ebben az esetben épp segítsék, hogy mozdulatlanok tudjanak maradni. Ezen kívül, komoly és rezdüléstelen arccal kell kibírniuk közel két óra hosszát, ami rendkívül fontos szabály. Lényeges kiegészítő még a lánykák fején lévő virágkoszorú, a túlzott ékszerviselet, illetve az erős smink is. Évente 5-6 Mayat választanak, akik 12-14 évesek, ezzel nemcsak a természet, hanem az élet új ciklusát is jelképezik, midőn a lányok a gyerekkorból a serdülőkorba lépnek.

“Para la maya, que es bonita y galana” - Mayának, aki szép és csinos. Mondják a nézelődőknek a Mayák  udvarhölgyei, akik ruhakefével, és ezüst tálcával a kezükben invitálják a látogatókat egy kis adományra, mely a fiesta költségéhez való hozzájárulás tulajdonképpen. Adakozás előtt a kefével lesöprik az emberek karját, ami egy ünnepélyes tisztító aktus, hogy az aki a Maya elé lép, tisztán és kifogástalanul jelenjen meg, többek közt ezzel jelképesen minden démontól is megszabadítva (főleg, akik nem odavalósiak). Az adományért cserébe pedig mindenki egy kis csokor kakukkfüvet kap. Majd délután 19 óra körül, vége a modern kori rítusnak, és a Mayák hölgykíséreteikkel együtt a Nuestra Señora de los Remedios templomba sétálnak, ahol virágáldozattal tisztelegnek Colmenar Viejo vészőszentje előtt.

madridi_setak_portada_blog_1.jpg

Címkék: május, Madrid, fiestak