10 hűsölni való hely, ha a spanyol nyaralásod alatt már nem bírod a kánikulát

Jól jöhet néhány "hűvös" tipp, még akkor is ha elsősorban nyáron mindenki a tuti meleg miatt  érkezik Spanyolországba. De mit tudsz csinálni, ha már csokibarnára sültél a napon, és egy kellemes programot is szeretnél beilleszteni a nyaralásodba. Menekülj a kánikula elől a természetbe, hiszen Spanyolország bővelkedik a szebbnél-szebb természeti látnivalókban! Ebből mutatok párat: 

1. Serranía de Cuenca (Cuenca)

A cuencai hegyvidék, közel 74.000 hektáros természetvédelmi övezetében számos gyönyörű résszel várja az idelátogatókat akár nyáron is. Elég a mesés Elvarázsolt Városra (Ciudad Encantada) gondolni, amely az óriások "kavicsos" játszótere, vagy a Júcar folyó szurdokvölgyére, de akár 7 lagúnás Hoyo vízmosásra. Amennyiben van rá lehetőség, érdemes egy éjszakát is eltölteni ezen a részen, és élvezni a csupa csillagos éjszakai égboltot.

serrania_de_cuenca.jpg

Foto: AVALON (GETTY)

2. Valle de Roncal (Navarra)

A navarrai Roncal-völgyben hét település található. Isaba (képen), ezek közül a legészakibb városka éjszakái nyáron is hűvösek (11,6C°), és a nappalok sem melegebbek, mint átlag 23 C°. A völgy rendkívül változatos, és pazar természeti látnivalókkal szolgál.

valle_del_roncal_navarra.jpg

Foto: POBLADURAFCG (GETTY)

3. Parque natural de Aralar (Gipuzkoa)

A Txindoki hegy szinte ikonikus hegycsúcsa Baszkföldnek. A Gipuzkoai tartományba eső Aralar hegylánc, az azonos nevű Természeti Park része. Egész éveben enyhe hőmérséklet (átlagosan max. 17Cº, min. 7Cº) ideális a túrázáshoz, lovagláshoz, hegyi kerékpározáshoz, de akár egy helyi sajtkészítő (Idiazabal) vagy sidra (almabor) termelők felkeresésére.

parque_natural_de_aralar_gipuzkoa.jpg

Foto: MIMADEO (GETTY)

4. Liébana (Cantabria)

Liébana régiója, tökéletes célpont a Kantábriába utazóknak. A régiót magas hegyek ölelik körbe, így Fuente Dé hegyi kikötőjébe nyáron is mindössze 22Cº vár Rád. Az 1850 méteren található kilátóba egy felvonó segítségével könnyedén fel is juthatunk, így a 753 méter szintkülönbség leküzdéséhez csupán 3 percre van szükségünk. A csúcsról gyönyörködhetünk a Picos de Europa lélegzetelállító csúcsaiban, ameddig csak a szem ellát.

liebana_cantabria.jpg

Foto: JL GUTIÉRREZ (GETTY)

5. Aigüestortes y Estany de Sant Maurici (Lleida) 

Spanyolország természeti látnivalói közül az egyik legkedveltebb célpont a Lleidai Aigüestortes Nemzeti park, ami egyben a katalán Pireneusok büszkesége. Nem hiába, hiszen a parkban négy 3000 m feletti csúcs, illetve további tíz, 2800 m magas hegycsúcs mutat az ég felé. Nyáron, előfordulhat, hogy a déli órák melegek, de a délutánok mindig frissítően hűvösek a túrázok örömére.

aiguestortes_y_estany_de_sant_maurici_lleida.jpg

Foto: NACHOSUCH (GETTY)

6. Sierra de Gredos (Ávila)

Lagúnák, szurdokok, völgykatlanok, csupasz tűhegyek, és különleges moránahalmok. Ezek, az Ávila tartományban található regionális Gredos park apró csodái, amelyek a jégerózió által faragott szabadtéri természeti múzeum látnivaló.

sierra_de_gredos_avila.jpg

Foto: ALF (GETTY)

7. Cangas del Narcea (Asturias)

Az Unesco védelme alatt álló Fuentes de Narcea természeti park nagy hányada, Asztúria tartomány nagy részére esik, amely nemcsak természeti látnivalókban, hanem XVI-XVIII. századi kastélyokban, és vidéki stílusú palotákban is gazdag. Itt található a Muniellos erdő, Spanyolország legnagyobb tölgyerdője, és az egyik legjobb állapotban megmaradt európai erdő is. A kellemes 19,5Cº nyári átlaghőmérséklet nemcsak az embereknek, hanem a barna medvéknek is kedvenc menedékhelye.

cangas_del_narcea_asturias.jpg

Foto: ABBPHOTO (GETTY)

8. Sierra Norte de Sevilla (Sevilla)

Nem ritka, hogy Sevilla városában a buszmegállók hőmérői nyáron akár negyvensok fokot is mutassanak, ilyenkor bizony jól jöhet egy alternatív programmegoldás. A közeli, északra fekvő geoparkban, folyók, és vízesések (Cascada de Huesna) könnyítik a kánikula elviselését.

sierra_norte_de_sevilla.jpg

Foto: JOSÉ LUCAS (GETTY)

9. Sierra de Albarracín (Teruel)

Teruel város körül húzódó Albarracín hegység nem csak a gyönyörű természeti adottságairól híres, hanem arról is, hogy itt található Spanyolország legszebb kisvárosa, amely a hegységgel azonos nevet viseli. Ugyancsak ebben a zónában található az ország leghidegebb falva: Griegos (1600m), amely szuper kiindulópontja lehet a közeli fenyvesekben, vagy a hegyi réteken való sétához. (képen: Rodeno)

sierra_de_albarracin_teruel.jpg

Foto: ALAMY

10. Aínsa (Huesca)

Huesca tartományban található Aínsa városkája, joggal vetekszik az ország legszebb városkájának titulusáért az előző Albarracínnal. Nyáron nagyon sokan érkeznek ide, mivel innen indulhatunk az Aragón Pireneusok legszebb Nemzeti Parkjába, az Ordesa y Monte Perdido felé. A kis város mindössze 589 méteren fekszik, a nappali meleget, délután kellemes, hűvös idő váltja, köszönhetően a Cinca és Ara folyóknak. (képen: Tres Sorores csúcsai az Ordesa völgyéből hátra tekintve)

ainsa_huesca.jpg

Foto: PABLO BENEDITO (GETTY)

+1. Piornal (Cáceres)

A Portugáliával határos Extremadura tartományban, 1175 méteren található Jerte völgye számos túraútvonallal szolgál, melyek közben a vízben bővelkedő szurdokokban könnyedén fel is frissülhetünk. Ide nem csak nyáron, hanem tavasszal is érdemes ellátogatni, amikor virágoznak a cseresznyeligetek, ilyenkor a környék igazán szemet gyönyörködtető. (erről, és ahelyi fiesztáról bővebben ITT olvashatsz.)

piornal_caceres.jpg

Foto: JUAN MANUEL MATEOS (GETTY)

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi utakért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!