10 elbűvölő andalúziai falu, ahonnan sosem akarsz majd hazajönni

Andalúziai körutazásod, vagy nyaralásod megtervezéséhez jól jöhet néhány tipp, hogy Te is megtaláld a régió legszebb falvait, melyek varázsát igazán csak akkor érted meg, amikor felfedezed őket! De vigyázz, mert mind egytől-egyik első látásra szerelem! És ha még hozzá rakod az andalúz életérzést, a nyugalmat, a tenger vagy a hegyek illatát, akkor nagy az esély, hogy sose többet nem akarsz majd hazajönni! Megesett velem is! ;)

1. Grazalema (Cádiz)

Nem is lehet mással kezdeni, mint Grazalema elbűvölő falvával, amely az azonos nevet viselő, 53ezer hektár területű Természeti Parkban található, és része Andalúzia híres Fehér Falvak Útjának. A falu rendkívül harmonikus képet mutat fehérre meszelt házaival, amelyeket fekete vasrácsos balkonok, és vöröses agyagcserepes tetők öltöztetnek díszbe. A Sierra -hegység- ezen részén lehulló magas csapadékmennyiség a magyarázata, hogy a környék teli van ezeréves fenyvesekkel (Pinsapar), amiket az őshonos andalúziai jegenyefenyők uralnak. A park szabályozott keretek között látogatható, ezért mielőtt túrázni indulunk, feltételen keressük fel, és tájékozódjunk a park felügyeleti irodájában.

grazalema_cadiz_650.jpg

Foto: JACQUES VAN DINTEREN (GETTY)

2. Frigiliana (Málaga) 

Nemcsak a külföldiek, de a spanyol turisták körében is nagy kedvenc a málagai Axarquía fehéren csillogó gyöngyszeme. Frigiliana, a fehér homlokzatú házak, színes virágok, kavicsos járdák, meredek lépcsősorok, és szűk sikátorok labirintusa. Művészettörténetileg kiemelkedő falu, hiszen Spanyolországban az egyik legjobb állapotban megőrződött arab kori történelmi központ található itt, mór kori épületekkel. Frigiliana annyira elragadó, hogy nem egy ember itt határozza el, hogy Andalúziába költözik. ;) 

frigiliana_malaga_650.jpg

Foto: JOSÉ L.HIDALGO (GETTY)

frigiliana_malaga4_650.jpg

3. Cazorla (Jaén)

Cazorla elszigetelt kis falva viszonylag kívül esik az andalúziai turista áradatnak, köszönhetően, hogy a tengerparttól minimum 200 km távolságra található. Peñon de los Halcones sziklái, mintegy nagy köpeny ölelik körbe, mindentől védve Cazorla falvát, s a sólymok is szívesen röppenek alá Yedra kastélyvárának tornyáról, és nyugodtan szállnak körbe az előttük elterülő oliva ligetek felett. Mi pedig számos kellemes túrára indulhatunk a Sierra de La Cazorla természeti parkban, ahol felkutathatjuk pl. a Guadalquivir folyó forrását. Akik pedig több idővel, és energiával rendelkeznek, azoknak ajánlom a "Bosques del Sur" 21 szakaszból álló körtúráját, amely akár egy zarándoklattal is felér.

cazorla_jaen_650.jpg

Foto: ALEX LAPUERTA (GETTY)

4. Pampaneira (Granada)

Granadához közel, a fenséges Sierra Nevada déli lejtőjén található hangulatos kis falu hűen őrzi a berber népcsoportok építészetének lényegét. A Poquiera vidék szakadékos hegyoldalán, szűk és kanyargós utcákban szépen rendezett, fehére meszelt kőházak sorakoznak, amelyeket a csak itt jellegzetes "terraos"-ok, azaz fekete, lapos palatetők borítanak. Szintén tipikus volt a "tinaos"-ok használata, amik árnyékot nyújtó faárkádos kapubeugrók a Barrio Bajo-ban, ezeket a falu lenti részén sétálva fedezhetjük fel. Pampaneira felső részén, amit a helyiek a pásztorok negyedének hívnak, gyönyörködhetünk a Veleta (3398 m), és a Mulhacén (3479 m) hegycsúcsokban.

pampaneira_granada_650.jpg

Foto: GETTY IMAGES

5. Setenil de las Bodegas (Cádiz) 

A már említett Cádiz régióban lévő Fehér Falvak Útjának, északkeleti kihagyhatatlan megállója Setenil de las Bodegas bámulatos falva. A megannyi fehér falu közül, a szinte lehetetlen építészeti módja a legfőbb vonzereje, köszönhetően a Guadalporcún folyónak, és annak a sziklákon végzett kitartó munkájának. Nemcsak a vakítóan fehér házak, hanem teljes egészében az utcák is a sziklákban vannak beágyazódva, egészen különleges hangulatot kölcsönözve így ennek az anno pandúrok által is kedvelt falunak. Setenil felett uralkodó XIV-XV századi kastélyról gyönyörű kilátás nyílik erre a vidékre.

setenil_de_las_bodegas_cadiz_650.jpg

Foto: GETTY IMAGES

setenil_de_las_bodegas_cadiz4_650.jpg

6. Mojácar (Almería)

Almería régió felfedezésére ritkán indul el egy magyar utazó, és sokszor még a spanyolok által is sajnos mellőzve van ez a vidék. Pedig bőven találhatók itt is természeti szépségek, mint pl. a Desierto de Tabernas holdbéli tája, Cabo de Gata tengerparti vidéke, vagy nem is beszélve a hamarosan nagyközönség előtt is megnyíló óriás kristálybarlangról. És persze itt sem hiányoznak a bájos kis falvak. Mojácar két arcával is elkényezteti az idelátogatókat. Az egyik a sziklán, lépcsőzetes és szabálytalan szerkezetben elrendezkedő fehér házak szorosan összebújva. Míg a másik a Földközi tenger mentén kinyújtózkodva, homokos tengerparttal, és hangulatos chiringuitókkal, vagyis parti kisvendéglőkkel, ahol kipihenhetjük a sikátorokban tett sétánkat.

mojacar_almeria_10.jpg

Foto: GETTY IMAGES

7. Zahara de la Sierra (Cádiz)

Zahara már messziről is bájos falva csendben húzódik meg kastélyának tornya alatt. Mielőtt megérkezik az ember, érdemes körbejárni, és minden oldalról megnézni. Szintén a Fehér Falvak Útján helyezkedik el, a Sierra de Cádiz északkeleti részén. Egészen a XV. századig a Naszríd Királyság határán feküdt, és az ebből fennmaradt értékes kulturális örökségeit (Homenaje torony, Santa María de la Mesa templom, Reloj torony) 1983-ban Spanyol Művészettörténeti emléknek nyilvánították. 

zahara_de_la_sierra_cadiz_650.jpg

Foto: COSTELA BLANCHI (GETTY)

zahara_de_la_sierra_cadiz3_650.jpg

8. Montefrío (Córdoba)

Közel Córdoba városához fekszik ez a bájos kis város, amelyet az Iglesia de la Villa templom ural. A magas sziklán fenségesen álló templom a régi Nasrid erődítmény romjaira épült, amely stratégiailag nagyon fontos helyszín volt a granadai muszlim királyság részére, a keresztény csapatok támadásai során. Illetve, mint egy megfigyelő pont is működött, hiszen a erőd tornyából felügyelték, és ellenőrizték Granada legfontosabb útjait. Nem csoda tehát, hogy innen szédületes panorámában lehet részünk. A Katolikus Királyok döntöttek a régi vár lerombolása mellett, hogy helyére templomot építtessenek (1486).

montefrio_cordoba2_650.jpg

Foto: GETTY IMAGES

9. Capileira (Granada)

Kalapos kémények magasztosan uralják Capileira házainak lapos tetőit - ez lehet az első kép ami megjelenik előttünk miután megismerjük ezt az elbűvölő falucskát. Poquiera szakadékvölgy legmagasabban fekvő települése, ahol megcsodálhatjuk a granadai Alpujarra vidék mór lakosságának utolsó szimbolikus építészeti emlékeit, mielőtt a Katolikus Királyok rendelete szerint, innen is kiűzik őket (1492). A falu megismerésének legjobb módja, ha követjük a "Ruta del Agua"-t, vagyis a Víz Útját, amely körbevezet minket a szűk sikátorok labirintusán, s ami mintegy folyosó köti össze a falu 12 régi kútját. A kalandvágyóknak is kitűnő hely, hiszen innen indul az a túraösvény, ahonnan mi is nekivághatunk a Mulhacén 3479 méteres csúcsának meghódításának. A félsziget legmagasabb hegyére felvezető út erős fizikai kondíciót igényel, a 30 km távolság alatt összesen 2350 szintkülönbséggel kell megküzdeni.

capileira_granada3_650.jpg

Foto: GETTY IMAGE

capileira_granada7_650.jpg

10. Zuheros (Córdoba)

A krónikák szerint Zuherost, a IX. században itt tábort verő Banu Himsi mór katonái alapították, akik a helyet "Sujaira"nak, azaz a megdönthetetlen sziklának neveztek el. Ez utal arra a hatalmas sziklatömbre, melyen ma egy XI. századi várkastély romjai találhatóak. Képeslapra illő, ahogy a fehérre meszelt házak mintegy lebegnek a falut körbeölelő zöld olivaliget tengerén. Zuheros a Sierras Subbéticai természeti park szívében található, és itt megy keresztül a Vía Verde de Aceite 120km-es túraútvonala is, amely természetesen olivás kerteken vezet át, és megtétele akár gyalogosan, akár kerékpárral is hatalmas élmény.

zuheros_cordoba_650.jpg

Foto: GILES BRACHER (GETTY)

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi utakért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!