Sangría, a kerti partik frissítő itala
Hozzávalók (8-10 főre):
1 üveg száraz pezsgő
1 db nagy narancs
1 db lédús citrom
5-6 dkg porcukor
1 dl konyak
1 liter száraz vörösbor
1 kicsi darab egész fahéj
3 szem szegfűszeg
4 dl szódavíz
1 dl triple-sec vagy Maraschino likőr
friss idény gyümölcsök
Lássunk hozzá!
Egy edénybe 1 deci vörösbort öntünk, beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget, majd 5 percig forraljuk. Miután az aromák kellően megfűszerezték a főzetet, beleöntjük a többi vörösborba. A narancsot és citromot meleg vízben lemossuk, majd héjastól vékony szeletekre vágjuk. Ezeket beletesszük egy tálba, rászórjuk a porcukrot és ráöntjük a konyakot meg a likőrt. Lefedjük fóliával, és 1 órát a hűtőbe tesszük. Ezután ráöntjük a fűszeres vörösborunkat, és két órára ismét betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt átöntjük egy mélyebb üvegtálba, ráöntjük a pezsgőt és felengedjük szódavízzel. Végül belekavarjuk az idénygyümölcsöket (alma, körte, őszibarack, gránátalma, meggy stb...), ami tovább fokozza a házi sangría frissességét.
Tálalás előtt ismét érdemes jól lehűteni, de jégkockákat is tehetünk a poharakba. ¡Qué aproveche!
A sangría eredete a mai napig nem tisztázott. Egyesek szerint az italt a 18. század elején, spanyol és portugál parasztok találták ki, akik földjeik adta lehetőségek felhasználásával készítették a sangría első változatát, ami akkor még csak 4 dolgot tartalmazott: vörösbor, alma, őszibarack és citrusfélék.
Más teóriák szerint, az ital már az 1700-as években felbukkant. A leírások szerint brit tengerészek fejéből pattant ki az ötlet, akik az Antillákon érvényben lévő alkoholtilalom kijátszására gyümölcslének álcázták a sangríát. Spanyol rumba mézet, fűszereket és helyi gyümölcsöket kevertek, amit még jól nyakon is öntöttek borral, hogy kiadósabb legyen.
Spanyolországi utazási tippekért keresd a Spanyolban Otthon weblapját!
Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!