Sangría, a kerti partik frissítő itala

sangria1.jpg

Hozzávalók (8-10 főre):

1 üveg száraz pezsgő

1 db nagy narancs

1 db lédús citrom

5-6 dkg porcukor

1 dl konyak

1 liter száraz vörösbor

1 kicsi darab egész fahéj

3 szem szegfűszeg

4 dl szódavíz

1 dl triple-sec vagy Maraschino likőr

friss idény gyümölcsök

Lássunk hozzá!

Egy edénybe 1 deci vörösbort öntünk, beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget, majd 5 percig forraljuk. Miután az aromák kellően megfűszerezték a főzetet, beleöntjük a többi vörösborba. A narancsot és citromot meleg vízben lemossuk, majd héjastól vékony szeletekre vágjuk. Ezeket beletesszük egy tálba, rászórjuk a porcukrot és ráöntjük a konyakot meg a likőrt. Lefedjük fóliával, és 1 órát a hűtőbe tesszük. Ezután ráöntjük a fűszeres vörösborunkat, és két órára ismét betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt átöntjük egy mélyebb üvegtálba, ráöntjük a pezsgőt és felengedjük szódavízzel. Végül belekavarjuk az idénygyümölcsöket (alma, körte, őszibarack, gránátalma, meggy stb...), ami tovább fokozza a házi sangría frissességét.

Tálalás előtt ismét érdemes jól lehűteni, de jégkockákat is tehetünk a poharakba. ¡Qué aproveche!

A sangría eredete a mai napig nem tisztázott. Egyesek szerint az italt a 18. század elején, spanyol és portugál parasztok találták ki, akik földjeik adta lehetőségek felhasználásával készítették a sangría első változatát, ami akkor még csak 4 dolgot tartalmazott: vörösbor, alma, őszibarack és citrusfélék.

Más teóriák szerint, az ital már az 1700-as években felbukkant. A leírások szerint brit tengerészek fejéből pattant ki az ötlet, akik az Antillákon érvényben lévő alkoholtilalom kijátszására gyümölcslének álcázták a sangríát. Spanyol rumba mézet, fűszereket és helyi gyümölcsöket kevertek, amit még jól nyakon is öntöttek borral, hogy kiadósabb legyen.

Spanyolországi utazási tippekért keresd a Spanyolban Otthon weblapját!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!