Ibérico sonkakrémleves roppanós articsóka chipsszel

alcachofas_fritas_en_caldo_de_jamon.jpg

Hozzávalók (4 főre):

4 db közepes articsóka

200 gr jamón ibérico - szeletelve vagy apró kockákban

1 db póréhagyma

1 db zöldhagyma

400 gr krumpli

100 ml spanyol fehérbor

5 db snidling 

1 liter húslé

extra szűz olivaolaj

Lássunk hozzá!

A zöldhagymát és a póréhagymát megtisztítjuk külső leveleiktől, majd mindkettőt vékonyra szeljük. A krumplit meghámozzuk, és kisebb darabokra roppantjuk -a spanyolok ételeikhez a krumplit kicsit megvágják, majd a kés pengéjének segítségével darabokat törnek le-. 

Ezután egy serpenyőben kb. 2 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat hevítünk, amelyen az ibérico sonkát átforgatjuk (a sonkából egy keveset hagyunk a díszítéshez is). Hozzáadjuk a krumplit, a póré- és a zöldhagymát, majd ezeket együtt addig pároljuk, amíg a hagymák puhák nem lesznek. Majd felöntjük a fehérborral, és nagyobb lángon hagyjuk egy kicsit párologni. Végül hozzáadjuk a húslevünket és kb. még fél óráig főzzük tovább, amíg a krumplink teljesen megpuhul. 

A tűzről lehúzva, egy botmixer segítségével krémes állagúra keverjük. Ha igazán selymes állagot szeretnénk kapni, akkor az egészet egy szűrön át is passzírozhatjuk. (erre a spanyolok kedvenc eszköze, egy kúp alakú "colador chino", ún. kínai szűrő). Ha nagyon sűrű krémmel dolgozunk, akkor egy pici vizet is adhatunk hozzá szűrés közben, de nagyon vigyázzunk, hogy ezzel ne hígítsuk fel túlságosan a finom krémlevesünket. 

Az articsókát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd egyenletes vékonyságú szeletekre szeljük. Egy mély edényben a napraforgó olajat felforrósítjuk, és az articsóka chipseket kis adagokban megsütjük, majd konyhapapírra tesszük, hogy a felesleges olajtól megszabaduljunk. 

Tálaláskor először az ibériai sonkás krémlevesünkből merünk, majd ennek közepére rárakjuk a frissensült articsóka chipseket, és a félrerakott sonkakockákkal, valamint apróra vágott snidlinggel díszítjük. ¡Qué aproveche!

Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme. Szintén jó tudni, hogy a zöldségek közül az articsókának legmagasabb az antioxidánstartalma.

Fogyasztása:

  • csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a gyulladásokat valamint javítja a vérkeringést;
  • enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, illetve elősegíti a májsejtek regenerálódását; 
  • nagyon magas a rosttartalmának köszönhetően segíti az egészséges bélműködést, enyhíti a székrekedést és a hasmenést; 
  • nagyon jó vasforrás, már egy adagja biztosítja a napi vasszükséglet 10 százalékát,
  • magas C-vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően az articsóka megőrzi bőrünk egészségét, fiatalítja azt és javítja a textúráját.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!