Hálaadás az éhség és a pestis megszűnésének

 ¡Ayora es sínonimo de fiestas todo el año!

Ayora (Valencia) hivatalos honlapján egyszerű őszinteséggel közlik a Világgal, hogy a város neve az egész éves fiesta szinonimája... Szerintem, ez roppant szimpatikus hozzáállás a dolgokhoz. Bizonyításként, január közepén máris tartanak egy több napos ünnepet, amelynek a legfontosabb eseménye minden év január havának második hétfője, azaz Santo Ángel iránti áhítat napja. A tradíció gyökerét egy XIV. századi krónikás által leírt különleges hiedelemben kell keresni. Egy csodában, ami állítólag ebben a városban történt 625 évvel ezelőtt.

ayora2.jpg

Liñana, a város egyik jámbor asszonya, 1392-ben az éhségtől és pestistől meggyötört városból próbál menekülni. Nem indul messzire, csupán a két spanyol mérföldnyire (2x5500 méter) lévő Jarafuel városába. Félúton találkozik egy angyali formájú legénnyel, aki azt tanácsolja neki, hogy térjen vissza otthonába és mondja el üzenetét. Eszerint ha a falu összes lakója felkerekedik, majd egy közös imádság erejére együtt visszatérnek, akkor bizony könyörgésük nem vész hiába, és örökre megszűnik a város minden gondja. A jámbor Liñana ugyan visszatért Ayorába, viszont ahogy ilyenkor lenni szokott, senki sem hitte el történetét. Az angyali legény nem hagyta búslakodni sokáig az asszonyt, hamar annak tenyerébe írt néhány jelet, amely bizonyította történetük valóságát. Ezután a legény mindörökre eltűnt. Liñana nem adta fel és másodjára is hazatért, de ezúttal egyenesen a város vezetői elé járult, akik hittek minden szavának (mivel más nagyon úgysem tudtak tenni), és azonnal szent körmenetbe állították a város népét. Így történt, hogy a megjelölt angyali helyen elhangzott könyörgések után, egy varázsütésre elmúlt az éhség és a pestisjárvány Ayora városában.

procesion_angel.jpg

Természetesen a város lakói a csoda óta eltelt 625 év egyikében sem merték megkockáztatni, hogy ne tartsák be a szent körmenetet és a könyörgéseket. A csodálatos találkozás helyszínén azóta egy kápolna is épült, és az ünnep előtt két nappal szorgos kezek kezdik el annak díszítését. A három napos fiestából nem hiányozhatnak a szent misék, a körmenetek Santo Ángel szobrával, a harangjátékok, máglyarakások, tűzijátékok, és a zeneszóval kísért táncos felvonulások sem.

Amiről viszont nem szól a krónika... A falu lakói úgy gondolják, hogy ha már lúd, legyen kövér, és a szent körmenet majd a vallásos imák lerendezése után visszasietnek a városháza elé, ahol immár a város vezetőségei felé fordulva adják elő újabb könyörgésüket az éves bikafuttatás megrendezése ügyében. Ennek elmaradásától a helyiek pont ugyanannyira félnek, mint a pestis járvány újabb kitörésétől.

Még több spanyolos témáért, képért és történetért, látogasd meg a SPOTT Facebook oldalát!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!