20000 kilónyi repülő fehérrépa

Ha azt írom, hogy Spanyolországban van egy olyan ünnep, amikor több ezer ember paradicsommal dobálózik, valószínűleg senki sem lepődik meg. Lassan nincs olyan, aki ne hallott volna még a híres La Tomatina paradicsomfesztiválról. De van egy jó hírem azoknak, akik egyszer szeretnének valami hasonlóban részt venni, de kerülni szeretnék a nagy turistatömeget... van zöldség a paradicsomon túl is! (főleg, hogy a paradicsom igazából egy gyümölcs, na de ne kalandozzunk el, mert nem ez a lényeg...)

nabo1.jpg

A mindössze 1600 főt számláló Piornalban (Plasencia), minden év január 19-20. közt tartják a Nemzeti Turisztikai Érték címmel is büszkélkedő Jarramplas ünnepét. A fesztivál névadó figuráját, két nap alatt, összesen 20000 kiló fehér(tarló)répával dobálja meg, a falu „dühös” népe. A hagyomány pontos eredete mindmáig ismeretlen. Egyesek szerint, Jarramplas egy keresztény harcos lehetett a mór megszállás idején, akinek egyszer volt mersze megpihenni a csatározások során. Ezzel a húzással pedig, örökre elnyerte a nép megvetését és haragját. Vannak azonban akik úgy tartják, hogy egy mártír volt, akit zsidók gyilkoltak meg a kereszténység megtagadása miatt.

piornal_jarramplas1.jpg

Abban viszont mindenki egyetért, hogy a figura, a gonosz és a rossz megtestesítője, akit minden áron alaposan meg kell büntetni. Ehhez pedig jobb módszert keresve sem lehetne találni, minthogy több ezer, ökölnyi nagyságú fehérrépát zúdítson rá a falu népe.

Tarlórépa dobálásra többször is sor kerül. Csak egyetlen egy szabály van, miszerint csakis addig szabad Jarramplast büntetni, ameddig az a rajta lógó kis dobját pergeti. Ez azért fontos, mert a „dühös népnek”, esze ágában sincs szimulálni, és valóban teljes erővel vágják Jarramplashoz a hatalmas répákat. A dobpergés csitulása, a jelmez alatti egyszerű halandó fáradását jelzi, akinek pihenésre van szüksége. Ez érthető is, hiszen az 50-60 kilós jelmezben nem lehet valami kellemes egyszerre táncolni, ugrálni és dobolni, miközben minden felől tarlórépát vágnak az emberhez.

piornal121.jpg

Mindez senkit nem rettent el attól, hogy ne a saját nevét szeretné hallani azon a sajtótájékoztatón, amikor egy nagy ceremónia keretében, hivatalosan is bejelentik azt a két nevet, akik idén ismét életre keltik Jarramplast. Ennél nagyobb büszkeség egy piornali férfi számára sincs. Az ide év "nyertesei" 15 éve vártak erre a nagy napra, ami szinte semmiségnek tűnik, ha figyelemebe vesszük, hogy a most jelentkezőknek állítólag már 31 éves a várólista.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!