Kié lesz a kakastaréj?

A Spanyolban Otthon mostani bejegyzése egy olyan fiesta helyszínére látogat el, amely a megszokottakhoz képest, nem mondhatja el magáról, hogy több száz éves hagyománnyal rendelkezik. A mindössze 300 lakosú Santo Domingo de Silos (Burgos), 1999-ben rendezi meg először a Fiesta de los Jefes, vagyis a Főtisztek ünnepét, amely egy történelmi eseményt elevenít fel.

fiesta_jefes11.jpg

A fiesta alapja az a régmúlt esemény, amikor az Ibériai-félszigeten délről felfelé kígyózó muzulmán invázió elérte a falu határát. Az emberek, a nagy túlerőt látván sem hátráltak meg, hanem egy fondorlatos tervet szőttek. A férfiak, a falu több részén máglyákat raktak, hogy az égő tüzek lángja, és füstje már messziről látszódjanak. Sőt, a falu szélén lévő házakból és épületekből is felgyújtottak néhányat, hogy a közeledő ellenséget ezzel mind jobban megtévesszék. Az asszonyok sikoltoztak, mint akiket épp a tűz emészti fel. A gyerekek pedig, kolompokat kongattak, így szimulálva a tűztől félelmükben elmenekülő állatok robaját. Az ostromló had katonái elképedtek amikor a kaotikus állapotban lévő falu határához értek, az így már haszontalannak vélt területet elkerülték, és más felé vették az irányt, örökre elfelejtve a „porig égett falut".

A fiestát minden év január utolsó hétvégéjén rendezik meg. Viszont az első esemény a Január 6-án (a Háromkirályok napján) lévő sorsolás, amikor kihúzzák, a kapitányi, a zászlóvivői és a fegyverneki tisztségeket betöltő (csak nős) férfiak nevét. Január utolsó szombatján, a falu beöltözött népe otthonuknál felkeresik ezeket a „Főtiszteket”, majd a dobszót követve, mindannyian a gyönyörű kolostor (Monasterio) elé vonulnak. Azonban a fiesta legnagyobb eseményére a „Las Crestas”-ra délután kerül sor. A falu lovasainak próbatételét az idelátogatók sokszor borzadva nézik. Las Crestas , azaz a kakastaréjok megszerzése minden lovas vágya. A falu egyik utcája felett, egy kötélre felkötött, fejjel lefelé lógó kakas alatt elvágtázók sorban próbálkoznak a taréj elérésével. Viszont a cél, nem csak ennek megérintése, hanem maga a taréj letépése. Ez nem egy könnyű feladat, a lovasok sokszor mellé nyúlnak, és olykor a szegény kakas nyakát teljesen szétcibálják. Gondolom, annak tudatában, hogy egy döglött kakast kötnek ki, sokaknak ettől még nem lesz szimpatikusabb az esemény. Ennél egy kicsit barátságosabb az, amikor a kakas után, egy-egy lógó kolbászért, és hurkáért vitézkednek ugyanígy.

silos6.jpg

fiesta-jefes08.jpg

fiesta-jefes09.jpg

Később egy lovas vágtát rendeznek az utcákon, majd ezt követi a falu megmenekülésére emlékező tűzgyújtás, amikor ismét több máglya lobban lángra, és a gyerekek kolompjaitól lesz zajos ez az észak-spanyol kis település. Vasárnap, a spanyol szokásokhoz híven miséket és szent körmeneteket rendeznek, délután pedig különleges édességeket, és muskotály bort kínálnak az ideátogatóknak.

pueblo_silos1.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!