Amikor a nők uralják a várost

Segoviától 4, de Madridtól is alig 100 km-re fekvő Zamarramala (Segovia) 500 fős kis falujában ma ér véget, az ország egyik legrégebbi tradíciókkal bíró fiestája. 1227 óta, Santa Águeda (Szent Ágota) tiszteletére 3 napos ünnepet tartanak, de a programok legfőképp azoknak a helyi nőknek állít emléket, akik hősiesen részt vettek a Segoviai erőd visszaszerzésében a mór megszállás alól.

zamarramala06.jpg

zamarramala08.jpg

A fiesta kezdetén, a Nők jelképesen átveszik a városka kulcsait, majd 3 napon keresztül női uralom van Zamarramala utcáin. De nemcsak a város vezetői feladatait látják el ilyenkor, hanem ők viszik körmenetre Szent Ágota szobrát is, aki előtt tradicionális táncokkal tisztelegnek. Majd elégetik a pelele rongybabát, amely a gonosz férfiakat jelképezi, ezzel adózva a mártír lány emlékének, akit megcsonkítottak, és agyonkínoztak mert visszautasított egy számára elfogadhatatlan házasságot. A "la jota", aragóniai népi tánccal, és a hagyományos öltözeteikkel, hatalmat, méltóságot, vallási jámborságot, anyaságot és a nők végtelen erejét fejezik ki.

Szent Ágota nemcsak a keresztényüldözés vértanúja, hanem a kéjsóvár Quinlianus helytartó áldozata is, aki megkívánta a szépséges lány kegyeit, azonban Ágota már Krisztusnak ígérte életét. A helytartó megpróbálta a lányt jobb belátásra bírni, többek közt bordélyházba is záratta átnevelés céljából, de ő rendíthetetlen maradt. Ágotát bíróság elé állították, kihallgatták, megkínozták és börtönbe vetették. Néhány nap leforgása alatt kínzások egész sorát kellett kiállnia. Amikor a földühödött bíró semmire sem ment, poroszlóival szinte halálra verette, majd levágatta a leány mellét. Mindezek után, azonban a börtönben, a hite olyan megerősítésben részesült, amilyen még a legendákban sem gyakran fordul elő: a gaztett utáni éjszakán megjelent előtte Szent Péter, aki meggyógyította a lányt. A nyilvánvaló csodát semmibe véve Quinlianus tovább folytatta a gyalázatos eljárást, végül Ágota az újabb bántalmazások következtében meghalt a börtönben.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!