Tutajra fel!

Nem tartom teljesen elképzelhetetlennek, de ha a spanyol iskolákban külön tantárgy lenne A Fiesta, akkor Pego (Alicante) város esetével tökéletesen példázni lehetne, a „Hogyan szervezzünk bármiből népszerű fiestát?” tananyagát. A város melletti Marjal Pego-Oliva Natural Parkban, évtizedek óta hagyomány, hogy tavasz kezdetekor a lakók, közösen tisztítják meg a parkot kettészelő Bullent folyó medrét, és a part környékét. 32 évvel ezelőtt, a város vezetősége úgy gondolta, hogy valamiképp viszonozni kellene az önkéntesek munkáját. Sokat biztos nem kellett töprengeniük, ugyanis a napnál is világosabb, hogy egy spanyol ember sosem fog elszomorodni egy közös fiesta gondolatán.

Az önkéntesek a folyót fatutajokon lecsorogva tisztítják, amiből könnyen adódott, hogy egy folyami versenyt kell rendezni. A munka elvégzése után, az emberek jelmezbe bújnak, és a saját kézzel eszkábált tutajukkal próbálnak vízbeborulás nélkül a leghamarabb célba érni. De nem csak a gyorsaságot díjazzák, hanem nyereményt kap az a csapat is, aki a legkreatívabb tákolmányt vonultatja fel. A nevezés egyetlen feltétele, hogy a környezetvédelem jegyében, csakis kézi meghajtású lehet a szerkezet. A verseny után a résztvevők a városban zajló főzőversenyre sietnek, ahol felhasználva a térség földjeinek termését, ízletes rizsételeket készítenek.

Marjal Pego-Oliva Natural Park és rizsföld

Pár év alatt, természetesen a régió egyik legkedveltebb fiestája lett. Most már nemcsak Pego lakosai, hanem a tartományból is rengetegen érkeznek az önkéntes munkára, vagy csak szurkolónak, akik viszont adománnyal támogatják a Nemzeti Park fenntartási költségeit. A Baixada al Riu Bullent fiestát, évről-évre, a karneváli hetet megelőző szombaton rendezik.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!