Granada, ¿Qué?

Asszonyként siratod városod, amelyet férfiként nem tudtál megvédeni. 

1492. január 2-án, a spanyolok bevonultak a granadai Alhambra palotájába. Ez volt a Reconquista (Visszafoglalás) utolsó állomása, ahol a Katolikus Királyok pontot tettek a mór uralom végére Spanyolországban. Granada utolsó mór királya, Boabdil, a város feladása után, a spanyol királytól kapott ugyan némi jogot Alpujarras területén, de 1493-ban Fez-be, a mai Marokkó területére vonul. A város kapitulációjával lezárul a Reconquista és teljessé válik a keresztény uralom a félszigeten.

granadaque.jpg

Ennek okán, Granadában ma hivatalos ünnepnap van, ami itt egyben munkaszüneti napot is jelent. A városi ünnepség egy gyalogos menettel kezdődik. A Királyi Kápolnához érve a menetelőket egy vezetőkből álló díszdelegáció fogadja, majd a Kápolnában meghallgatják a granadai érsek által celebrált szent misét. A helyszín nem véletlen, ugyanis itt őrzik Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd eredeti lobogóját, amelynek magasba emelésével, 525 évvel ezelőtt, a mai napon a városba érkeztek. A mise után a menetelők folyatják útjukat a városházáig, ahol az erkélyről a Pendón (templomi zászló) lobogtatásával köszöntik az embereket. Ez előtt még azonban a fiesta legünnepélyesebb részére kerül sor, amikor is a város előjárói közül valaki 3-szor elskandálja a város nevét, mire az ünneplő tömeg csak úgy lazán és spanyolosan, a ¿Qué? (Mi van? Tessék?) kérdés háromszori visszakiabálásával „válaszol”.

granadaque1.jpg

A mai naphoz még két érdekes legenda is fűződik, és nem teljesen véletlenül, mind a kettőnek. Boabdil utolsó mór királyhoz van köze. Az egyik, miszerint amikor átadta Granada város kulcsait a Katolikus Királyoknak, reményvesztett zokogásban tört ki, mire édesanyja következő kicsit sem vigasztaló, de annál bölcsebb szavai zúgtak Boabdil fülébe: "Asszonyként siratod a várost, amelyet férfiként nem tudtál megvédeni." A másik legenda úgy tartja, hogy miközben Marokkó felé tartott, még egyszer utoljára visszanézett a gyönyörű Granadára és a városból kiemelkedő Alhambra palotára, majd egy igazi veszteshez illően egy hatalmasat sóhajtott, majd ezután soha, senki többet nem találkozott a volt királlyal a granadai Alpujarras tájain. Ezt a sziklaszirtet azóta "El Último Suspiro del Moro"-nak, azaz A Mór utolsó sóhajának nevezik.

ultimo_suspiro_del_moro.jpg

El último Suspiro del Moro - Francisco Pradilla / magángyűjtemény

mojon_suspiro_del_moro.jpg

Emlékkő az alpujarrasi sziklaszirten

alahmbra.jpg

Granadai Alhambra