Narancsos flan - laktózmentes

flan_de_naranjas.jpg

Hozzávalók (8 adag):

150 gramm cukor

2 narancs reszelt héja

4 tojás + 4 tojás sárgája

240 ml narancslé

240 ml mandulatej

1 kiskanál narancsvíz

egy csipetnyi só

Karamellhez:

5 evőkanál cukor

2 evőkanál víz

Lássunk hozzá!

A sütőt előmelegítjük 170 fokra (alsó-felső sütés!), a sütőrácsot középre tesszük. Egy nagy keverőtálba beleöntjük a cukrot, és a reszelt narancs héjával összemorzsoljuk, amíg a cukor elszíneződik és átveszi a gyümölcs aromáját. Hozzáadjuk a 4 egész tojást és a másik 4 tojás sárgáját, a csipetnyi sót, majd egy keverőkanállal (nem robotgéppel) sima állagúra keverjük. Végül beleöntjük a narancslevet, a mandulatejet, és a narancsvizet, és a krémet finom lyukú szűrőn átöntjük.

Elkészítjük a karamellt. Ügyeljünk, hogy a serpenyő ne legyen meleg mikor elkezdjük, és csak lassú tűzön hevítsük a cukrot amíg aranysárga nem lesz. Szintén fontos, hogy ne kavargassuk fakanállal, helyette kicsit forgassuk a serpenyőt. Amikor az egész megolvadt, akkor adjuk hozzá a 2 evőkanál hideg vizet, ami megállítja a karamellizálódást és nem fog túlbarnulni. Mikor kész, rögtön beleöntjük a formánkba, és körkörösen mozgatva a falát is bevonjuk a karamellel, majd hagyjuk 5 percig hűlni.

A formába öntjük a krémünket, lefedjük alufóliával -hogy a teteje ne süljön meg-, és egy magas falú tepsibe, 2 ujjnyi vastag meleg vízfürdőbe rakjuk. 60-75 percig sütjük, amíg tisztán nem jön ki belőle a beleszúrt fogpiszkáló. A sütőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd letakarjuk és hűtőbe rakjuk éjszakára (min.6 órára). Fogyasztás előtt fél órával kivesszük, és kifordítjuk egy tányérra. ¡Qué aproveche!