Cossiers, avagy Mallorca tánca

A mallorcai Algaidaban, már napok óta készülődnek a város védőszentjének ünnepére. Sant Honorato napja hivatalosan ugyan január 16-án van, de a szent tiszteletére rendezett városi fiestán annyi a program, hogy azokat egy nappal hamarabb el kell kezdeni, hogy abba minden szépen, sorban beleférjen. Ma délután már mindenki az utcán nyüzsög, a helyi zenés banda megállás nélkül nyomja a pasacallet, ami egy gyors ütemű, utcán játszott népi zene. A kisebbek nagy örömére, estére meggyújtják a város főterén felállított több méteres máglyát. A mai este további fontos része még, a közös nagy grill party (torrada), és az az elhanyagolhatatlan részlet, hogy az ehhez szükséges bormennyiséget a város önkormányzata biztosítja... a nagyobbak legnagyobb örömére.

algaida22.jpg

Kétségkívül azonban, a legfontosabb ünnepi esemény, a cossiers színes előadása. A cossiers, egy a XIV. századból fennmaradt hagyományos mallorcai tánc, amelyet Algaida városán kívül, már csak néhány másik városban őriztek meg a szigeten. Összesen 7 táncos adja elő, egy dáma, és 3 férfi táncos pár, akik öltözetükön kicsi apró tükördarabokat viselnek. Érdekesség, hogy ezek a táncosok kísérik be az egyházat képviselő személyeket az ünnepi misére, továbbá, hogy benn a templomban egy táncos jelenetet is előadnak tiszteletükre.

A tradíció szerint, csak 7 táncos alkotja a cossierst, viszont az idők folyamán kiegészültek az ördög figurájával, aki a templomi táncot kivéve, gyakorlatilag végigkíséri az előadást. Szerepe, hogy a táncosok előtt utat nyisson a népi menetben, ehhez pedig korbácsot és egy nagy dorongot használ segítségül. Az ördög, a fiatalok csipkedéseire és hergeléseire korbácscsapással válaszol, ezzel természetesen óriási rivalgást, zajongást és sikoltozást vált ki a tömegből. Ez lazán megadja az alaphangulatot a nap hátralévő részének. A táncban úgy veszt részt, hogy kifigurázza a cossiers táncosok lépeseit és mozdulatait, ami következményeképp, a férfiak földre terítik őt, és a dáma, ha már arra táncol, akkor ráadásként még jól meg is tapossa.

Még több spanyolos témáért, képért és történetért, lájkold és kövesd a SPOTT Facebook oldalát!

Spanyolországi túráért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon honlapján!