Avokádó gazpacho

avokado_gazpacho.jpg

Hozzávalók (4 főre):

2 db avokádó

1 db uborka (amit kovászosnak használunk)

1 db húsos zöldpaprika

2 db zöld alma

150 ml extra szűz olivaolaj

800 ml víz

30 ml almaecet

1 gerezd fokhagyma

kevés fodormenta (ízlés szerint)

Lássunk hozzá!

A zöldségeket, és az almát megmossuk, megpucoljuk, és kisebb kockára daraboljuk. Megtisztítjuk az avokádót, eltávolítjuk a magját, és egy turmixgépbe rakjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, almát, fokhagymát, vizet, a fodormentát, és alaposan összeturmixoljuk. Ezután ízlés szerint sózzuk, hozzáöntjük az almaecetet, és újból turmixoljuk. Amikor megfelelően krémes, leemeljük a turmix tetejét, és az olivaolajat szépen, folyamatosan, de vékonyan hozzácsorgatjuk, miközben a gépünk ugyanúgy maxon keveri a krémet. Megkóstoljuk a sóját, esetleg egy pici cukorral kompenzáljuk "kesernyés" utóízét, és ha túl sűrűnek találjuk, vízzel hígítjuk.

Tálalás előtt jól lehűtjük. Amennyiben több uborkát, paprikát és almát vásároltunk, ezekből "ropialakúra" vágott darabokat tálalhatunk mellé, de akár chíával, mákkal, vagy szezámmaggal is feldobhatjuk. A csípős ízek kedvelői pedig egy kis chili chipsszel tehetik még pikánsabbá! ¡Qué aproveche!

Az avokádó eredetileg Mexikóból származó, zöldes gyümölcs a 16. századtól vált ismertté Európában. Kevésbé ismert tény, hogy már időszámításunk előtt is előszeretettel termesztették az inkák, sőt egyes források szerint afrodiziákumnak tartották. A mai napig nem eldöntött, hogy igazából zöldség vagy gyümölcs, de ez a népszerűségét egyáltalán nem veszélyezteti.

Gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is. Bár kalóriatartalma meglehetősen magas, a benne lévő zsírok az egészséges fajtához tartoznak.

 Fogyasztása:

    • kitűnő antioxidáns;
    • jó hatással van a szív és érrendszeri problémákra; 
    • serkenti az idegrendszer működését; 
    • csökkenti a koleszterinszintet;
    • védi a szem egészségét, köszönhetően lutein és zeaxantin tartalmának;
    • mivel rostban gazdag, és alacsony a szénhidrát tartalma, ezért a fogyókúrás étrendbe kiválóan beilleszthető;
    • B-vitamin tartalma miatt még az elalvásban is segítségedre lehet, ugyanis hozzájárul a melatonin (alváshormon) termelődéséhez.

 

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi utakért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!