Szent áldás a kis kedvencekre

Amint a tegnapi bejegyzésben szó esett, Spanyolország számos településén, ezen a héten ismét több napos fiesta sorozatot tartanak, San Antonio Abad (Remete Szent Antal) tiszteletére.

Amiről viszont nem esett bővebben szó, de nem árt tudni a mai nap eseményeinek megértéséhez, az az, hogy Remete Szent Antal nem más, mint a háziállatok védőszentje. Ezenkívül, a betegek és a céhmesterek patrónusának is tartják. Miután vagyonát szétosztotta a szegények közt, visszavonult az emberek elől, és hosszú időn át teljes remeteségben élt. 20 évet töltött elmélkedéssel a líbiai sivatagban, mialatt magányában többször megkísértette őt a sátán, amit szigorú vezeklésekkel sikerült mindig elhárítania. Az ördög feletti győzelmei és csodái miatt a középkor egyik legnépszerűbb szentje lett.

tentacion-de-max-ernst.jpg

Szent Antal megkísértése - Max Ernst

Az ördögök a fiesta első napján jutottak szerephez. Valamint a tegnap esti máglyák tüzében és füstjében jelképesen megtisztult minden állat, és beteg is. Ma pedig, nézzük az ünnep vallásosabb oldalát. Legyünk bármely spanyol városban is, ahol található olyan templom amely Remete Szent Antal nevét viseli, biztosak lehetünk abban, hogy egy „állati” szertartásban lesz részünk. Már a szent mise celebrálása alatt is sok érdekes arcot lehet felfedezni a gyülekezetben, akik végül gazdáikkal együtt állnak sorba a templomi áldásért.

madridi_setak_portada_blog_1.jpg

Madrid

Aki január 17-én Madridban a Hortaleza utca felé sétál, ne felejtse el magával vinni házi kedvencét, akármilyen példányról is legyen szó. A városnegyedben lévő San Antón parókián ma többször tartanak misét Remete Szent Antal tiszteletére, ami után, a parókia ajtajában kis kedvenceinket is megáldják. Az már csak természetes, hogy a misén az állatok is részt vesznek, ma sem rájuk, sem gazdáikra nem néz senki ferde szemmel.

bendicion0.jpg

A délelőtti és a délutáni misézések között, egyszer csak elkezdődik a Szent Antal felvonulás is, amely most kivételesen nem egy szent körmenetet jelent, hanem a város hivatalos szervei és állatvédő egyesületeinek dolgozói vonulnak fel állatkáik kíséretében. Azt szerintem felesleges is említeni, hogy a menethez bárki csatlakozhat kis vagy épp nagyobb kedvencével.

Barcelona

Barcelonában, Remete Szent Antal napjához közel eső hétvégén rendezik meg az ún. Tres Tombs ünnepet. A tombs katalán szó, jelentése fordulat. Sok évvel ezelőtt, a hagyomány szerint 3 kört (fordulatot) tettek egy égő máglya körül. Manapság, a San Antonio nevű templom körül teszik meg ugyanezt, ami után itt is sor kerül az állatok megáldására, illetve az ország legdíszesebb felvonulására.

barcelona1.jpg

Trigueros (Huelva)

Végül pedig látogassunk el délre, egy andalúziai kis városkába, ahol valóban egy sajátságos módot találtak a Szent iránti tiszteletük kifejezésére. Triguerosban, Remete Szent Antal szobrával az ország egyik leglassabb körmentét futják. Több mint 35 óra szükséges, hogy bejárják a falu összes utcáját, terét és szegletét. Ettől még nem nagyon lehetne különlegesnek nevezni az eseményt, viszont az, hogy a körmenet alatt a házak teraszairól és tetőiről bőséges kenyérzáport ontanak a menetelőkre és a Szentre, az már országosan is egyedülálló. Az itteni emberek, ezzel szolidaritásukat mutatják ki a Remete felé, aki egykor mindenéről lemondott és vagyonát a szegényeknek adta. Kenyéren kívül azonban mindenféle ennivaló és csemege is repül, akár fagyasztott tőkehalat, szál kolbászt vagy egész sonkát is elkaphat az, aki elég szemfüles.

Az egyik tegnapi helyszínhez hasonlóan itt is tombolajegyek árulásával próbálják az ünnep költségeit finanszírozni. Miközben a sorsjegyeket árulják, addig a nyeremények az utcákon bóklászolnak. Triguerasban aki a napokban megkísérti Fortunát az a 3 malacka egyikének boldog tulajdonosa lehet.

cerdos_a_os_80.jpg

Archív felvétel a 80-as évekből - Trigueros

iconfinder_barista-icons_coffee-shop-sign_1046678_1.png

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, hogy tovább pörögjek a spanyolos témákra, és megosszam Veled :)

          500 forint

           1,50 euro

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a  Facebook oldalamra!

Spanyolországi utazásért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a

Spanyolban Otthon weblapján!