Egy félkarú katona emlékére

A mai nap színhelye Mazuecos (Guadalajara), ahol a La Soldadesca fiesta (jan.24-25.) keretében ünneplik a 300 fős falu valaha volt legnagyobb hősét. A legenda szerint ugyanis történt, hogy Mazuecos egy rettenthetetlen fia, részt vett a Lepantói csatában (1571). A hajót, amelyiken szolgált, az ellenséges hajók ágyútűzre fogták, és egy ágyúgolyó ütötte lyukat, a katona saját karjával dugaszolt be. Hősiességének ára viszont az lett, hogy karját tőből amputálni kellett, ami ebben a korban alig volt veszélyesebb akció, mint a hajó oldalán lévő lyuk eltömítése a bezúduló tengervíz ellen.

soldadesca_mazuecos2.jpg

A bátor katona ezek után visszatért szülőfalujába, ahol sorsát rábízta a falu védőszentjére, Virgen de la Pazra. A szent segítségével, sebe gond nélkül begyógyult és hamarosan teljesen fel is épült. Hálája jeléül, pár katonatársával együtt díszegyenruhát öltött, és egy rögtönzött szent körmenettel adóztak a segítő Virgen előtt.

A lassan 450. évfordulóhoz érő La Soldadesca ünnepén, követve a hagyományt, a Virgen szobra katonai őrizet kíséretében járja végig a falu utcáit. A zászlóvivő, a kapitány, az őrmester és a katonák korhű, XVI. századbeli piros-sárga Flandriai díszegyenruhába öltöznek. Az ünnep másik főszereplője, a Guadalajara tartomány téli fiestáinak meghatározó figurája, a Botarga. A tarkabarka vagy bohócruhát viselő személy, sehol nem léphet be a templomba és általában váratlanul bukkan fel az események alatt. Mazuecosi krónikák nem jegyzik, hogy ez a figura mióta vesz részt a helyi ünnepen. Szerepe, hogy egy botra erősített, fűrészporral kitömött labdával (régen levegővel felfújt disznó húgyhújagjával) fenyegesse a szentet őrző katonákat, és persze olykor-olykor a gyerekeket is jól megkergesse.

Január 24-én, fél órával éjfél előtt, tűzijátékkal kezdik az éjszakai programokat, amelyből nem hiányozhat a szent mise és egy rövid körmenet, de még egy oltárkép égetés sem. Majd éjféltől néptáncokkal pezsdítik fel az ünnepet. Pénteken pedig a katonákkal indul újabb körmenetre a város patrónusa, akinek szent képét annyiszor kell körbevinni a templom körül, ahányat hullámzik a zászlós lengette háromszínű lobogó.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!