Kendőbe bújt bikák

Colmenar Viejo (Madrid), eddig minden év február 2-án tartotta a városka, és a környék egyik legjobban várt ünnepét. Tavaly azonban, a város vezetősége a lakókkal együtt úgy döntött, hogy a turizmus igényeinek jobban megfelelve, 2017-től, a fiesta január utolsó szombatján kerül megrendezésre.

vaquilla7.JPG

vaquilla5.jpg

vaquilla_ganadora.jpg

La Vaquilla fiesta gyökerei több száz évre nyúlnak vissza, amellyel megpróbálják visszaidézni a régi állatkereskedők munkáját, amikor azok jószágaikat a vásárokra hajtották. Ebben az évben 24 férfi öltötte magára a szarvasmarhákat megjelenítő jelmezt, melynek szerkezetét, a hagyományoknak megfelelően, egy jelentős méretekkel bíró és nehéz súlyú faváz adja. A favázat állatprémmel, vagy hímzett selyemkendővel bélelik ki, kívülről pedig színes szalagokkal és papírvirágokkal díszítik fel. A jelmezről természetesen nem maradhatnak le a szarvak sem, amelyekre karika alakú süteményeket -rosquillas-, és narancsot fűznek fel. Cél, hogy a szarvasmarhák minél nagyobb pompában jelenjenek meg, ezért általában a homlok részre csillogó fülbevalókat, és nyakláncokat csíptetnek. Az előkészületek körülbelül két hétig tartanak. Szintén a tradíció része, hogy az öltözködésben csak az édesanyák, és a nagymamák segítkezhetnek.

fiesta-vaquilla-colmenar-viejo2.jpg

vaquilla11.jpg

vaquilla12.jpg

vaquilla3.jpg

vaquilla9.jpg

A sok időt igénybe vevő öltözködés után, délután kezdődik az ünnep, amikor a Las vaquillasok otthonukból indulva, körbe-körbe járják Colmenar Viejo utcáit, miután a város főterére (Plaza del Pueblo), egyesével, sajátos táncuk előadásával érkeznek. A publikum előtt díszelegve, próbálja mindenki bizonyítani, hogy övé az év legszebb, és legdíszesebb jelmeze. Végül minden Vaquillas visszatér a „gazdájához”, azaz otthonukba, ahol 3 lövéssel a szarvasmarhák halálát szimbolizálják, majd az összegyűltek jelképesen megisszák az állat vérét.

madridi_setak_portada_blog_1.jpg

Colmenar Viejo 40 perc alatt könnyen elérhető vonattal Madridból. A fényképezés kedvelői feltétlen vigyék magukkal kamerájukat, mivel a város szokás szerint foto versenyt is hirdet. A beküldött képek közül a legjobbat 600 euróval jutalmazzák, valamint a következő évben, az ünnep hivatalos reklámképe is ez lesz.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!