Feketécskék 17 tánca

San Blas (Szent Balázs) igen népszerű szentek közé tartozik Spanyolországban, számos spanyol város patrónusa, tiszteletére szinte karneváli hangulatú fiestákat rendeznek. A Szent megünneplése mellett, szinte mindig akad egy helyi legenda is, amelyre több évszázad után ugyanúgy emlékeznek az emberek, és még véletlen sem felejtik el a hagyományokat továbbápolni.

los-negritos14.jpg

Ezek közül az egyik legismertebb tradíció, a Los Negritos de San Blas (Szent Balázs feketécskéi) ünnepe, amelyet Montehermoso (Cáceres) városában tartanak. Népszerűségét jelzi, hogy az egyébként 5000 fős kis város lakossága, erre a napra megháromszorozódik.

Egy XVI. századi legenda szerint, a környéken élt egy rendkívül szegény család, amelynek 7 gyermeke minden évben egyszer, Szent Balázs napján, elzarándokolt a Montehermosi templom elé alamizsnát kérni. Lévén, hogy a város patrónusa számára celebráltak misét, egy ember sem hiányzott a Szent megáldásakor. A 7 gyerek, az alamizsnáért cserébe, 16 éven keresztül, újabb és újabb tánccal szórakoztatta a város lakóit, akik ennek ellenére mégis megelégelték a koldusok jelenlétét. A rá következő évben, azonban ismét megjelentek, de már feketére festett arccal, gondolván, hogy majd így nem ismerik fel őket. Viszont amikor megint táncra perdültek, az emberek felismerték a szegény család gyerekeit, akiket immár megszántak, és megengedték, hogy máskor is visszajöjjenek San Blas napján. Mindezt csupán azzal az egy kikötéssel, hogy ezentúl minden évben, mind a 17 táncukat feketére festett arccal kell előadniuk.

los-negritos3.jpg

Erre a legendára emlékezve, San Blas napján (február 3.), égetett parafával feketére festett arccal adják elő mind a 17 táncot. A fiesta már előző nap este elkezdődik, amikor a táncosok (még nem fekete arccal) elmennek a ceremóniamester házához, ahol azokat, borral, pálinkával és édességekkel vendégelnek meg. Ezután együtt, a városka népével kiegészülve a közeli kápolnához zarándokolnak, ahol szent misével, gyertyaszenteléssel és tánccal kezdik meg az ünnepet. Másnap ehhez hasonlóan, de immár fekete arccal és a tradíciónak megfelelő öltözetben kezdődik a nap. A Szent előtt bemutatott táncokat, rakéták durranásai és a híres spanyol castañuelasok csattogásai teszik emlékezetessé az idelátogatók számára.

negritos7.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!