A Hű és Bátor város fiestája

Galicia, Spanyolország északnyugati csücskében terül el, az Atlanti-óceán partján. A terület legismertebb városától, a zarándokoktól egész évben hemzsegő Santiago de Compostélától délre húzódó Rias Baxas partvidék, talán az ország legszebb tájával büszkélkedhet. Elszigeteltségéből adódóan, az ismeretlen földjének is nevezik, amely vidékre csak nagyon kevés turista látogat el, pedig a gyönyörű fenyőerdőkkel borított dombok lábainál, a Rias Baxas négy nagy öble mentén számtalan remek strand található, amik vize biztonságos és kristálytiszta, köszönhetően a vad északi résznél sokkal enyhébb éghajlatnak. Itt található Galicia legnagyobb városa, Vigo, amely nem mellékesen az ország legnagyobb kikötőjével is rendelkezik.

30.jpg

A mélyen benyúló öböl szájánál fekvő Vigo legrégebbi része, a kikötő közelében található Barrio del Berbes, minden évben egyszer, egy XIX. század eleji színtérré alakul át. A város régi tengerésznegyedében állított szabadtéri piacon, helyi termékek közt válogathatunk, vagy régi mesterségek bemutatóit élvezhetjük. Az utcákon sétálva pedig, szinte mindenhol korhű ruhákba öltözött helyiekkel találkozhatunk, akik életre keltik a spanyol lázadók és a francia csapatok közti csatározásokat.

A XIX. század elején Spanyolországot elözönlő napóleoni francia csapatok, 1809. január 31.-én elfoglalják Vigot is, és a stratégiailag fontos várost, a portugál határhoz való közelsége miatt hadi bázisként használják. A megszállás után nem sokkal, február 15.-én, Stoult marsall innen indítja hadjáratát Portugália ellen, és Vigoban csak egy viszonylag kisebb francia helyőrséget hagy hátra. Ezt kihasználva, a nép felkelt és fegyvert ragadott szabadsága, és függetlensége védelmére.

A Spanyol Függetlenségi Háború idején, a történelmi városrészt egy védőfal vette körül, amit 1656-ban, IV. Fülöp emeltetett a város védelmére az ebben az időben gyakori fosztogatások kivédésére. A körbezáró városfal mögött a francia sereg védve érezhette magát, így nem kis meglepetést okozott, amikor Carolo, egy bátor vigói tengerész fejszével ront a városkapunak, hogy azt betörve utat nyisson a spanyol felkelők előtt, de őt a franciák halálosan megsebesítik. Nála szerencsésebb volt Cachamuiña, aki Carolo fejszéjét felkapva végül szétveri a kaput, annak ellenére, hogy 4 lövés is eltalálja. Március 28.-a hajnalán kezdődő ostromban a spanyolok kerekednek felül, és a városból sikeresen űzik ki a francia katonákat. Ezért VII. Ferdinánd spanyol király a városnak adományozza a „Hű és Bátor” (Leal y Valerosa) címet, ami azóta olvasható Vigo címerén. A Fiesta de Reconquista ennek a napnak állít emléket, amelyet minden évben, március 28.-hoz legközelebb eső hétvégén tartanak.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!