Cseresznyefa virágzás ünnepe

Az Ibéria-félszigeten 710 júliusában szálltak partra az arabok, akik a gótok kiűzése után egy magasrendű kultúra és civilizáció áldásában részesítették a spanyol világot. Építészeti stílusukkal városokat szépítettek, valamint szárnyuk alá vették a tudományok, és művészetek fejlődését. A birodalomban hatalmas szellemi haladás vette kezdetét, amely a IX.-XI. században, a világ egyik vezető kulturális központjává tette az országot. Azonban a 700 éves mór uralom, nem csak ezeken a területeken hoztak jelentős változásokat, hanem a spanyol mezőgazdaságot is felvirágoztatták.

valle-del-jerte5.jpg

Spanyolország termékeny földjét, a mórok megérkezéséig szinte teljesen kihasználatlanul hagyták, a VIII. században az országban tulajdonképpen nem létezett gyümölcs- és zöldségtermesztés. Például, a mai Andalúzia terültén csak gabonaféléket, húst és bort fogyasztottak. A gazdasági fejlődés egyik alapja volt, hogy a hódítók csatorna és vízvezeték rendszereket építettek ki, amelyek lehetővé tették az öntözést. De nemcsak új mezőgazdasági technológiákat és módszereket (pl. fák oltása) vezettek be, hanem számos olyan növényt is hoztak magukkal, ami nélkül ma már elképzelhetetlen a spanyol gasztronómia. Többek közt a rizs, a sáfrány, a spárga, a spenót, a padlizsán, és az articsóka, mind egyet jelent a mediterrán konyhával. Gyümölcsök közül pedig elég, ha megemlítjük a narancsot, a citromot, a fügét, a mandulát vagy épp a sárgadinnyét.

A Portugáliával határos Extremadura az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági területe. A Jerte völgy (Valle de Jerte) első cseresznyefáit szintén a mórok ültették, és a Reconquista (Visszahódítás) után egy virágzó és termésben gazdag terület fogadta a spanyolokat. Erről az első írásos bizonyíték egy 1350-es krónika feljegyzése, miszerint június 2-án, a Sevilla felé tartó Navarrai Királyság hírvivői a völgyben pihentek meg, és az írás szerint, nagyra méltatták a két helyi csemegét, a pisztrángot és a cseresznyét.

A völgy elnevezése, az arab „Xerit” szóból ered, amely kristálytiszta folyót jelent. A Jerte folyót nem véletlen nevezték el így a mórok, hiszen még ma is az ország egyik legtisztább vizét találhatjuk itt. A völgy 95%-a Természetvédelmi Terület, amely az 1700 méter szintkülönbségének köszönhetően sokszínű növény és állatvilággal rendelkezik. Ennek a területnek a része, az a másfél millió cseresznyefa is, amelynek tavaszi virágba borulása több tízezer látogatót vonz ide évről évre.

Jerte völgyében az 1970-es évek közepétől rendezik meg a Cseresznyefa virágzás ünnepét, amelynek központja Cabezuela del Valle falucskája. A három részből álló, 7 hetes fiesta, első felvonása az úgynevezett „Völgyébresztés” (márc. 19-30.), amely a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik, és tulajdonképpen egy bemelegítés, az azt követő „Virágzás” napjaira (márc.21. – ápr.8), amelyet végül a „Sziromeső” hetei zárnak le (ápr.9. – máj.6). A program közel végig ugyanaz. Hétvégenként, népi bemutatók, koncertek, sportversenyek és helyi termékkóstolók várják a látogatókat.

De az igazi attrakció természetesen a völgy bejárása, akár autóval, akár gyalogosan. Az engedélyezett turista ösvényeken, a virágzó cseresznyefák közt sétálni egy feledhetetlen élmény, csakúgy, mint a fehérlő panorámába gyönyörködni az egyik kiépített kilátóból. A Természetvédelmi Területen 21 jelölt túraútvonal található, amelyből 9 egyirányú, és 12 körtúra. Ezek közül az egyik legkedveltebb, amit évszaktól függetlenül érdemes bejárni, a Garganta de Infiernos túra, amely a Los Piloneshez, azaz a világ egyik legszebb természetes fürdőzőhelyéhez vezet, ahol a természet által kialakított gránit medencék kristálytiszta vizében lubickolhatunk. A Jerte folyó mentén számtalan fürdőhelyre bukkanhatunk, és a vízesések völgye - ahogy a helyiek emlegetik -, nevéhez hűen, szebbnél szebb vízzuhatagokkal kápráztatják el a túrázókat. (A völgy vízesései: San Martín, Becedas, Papúos, Los Infiernos, Buitres, Nogaledas, Honduras, Puria, Bohonal). Egy kiadós séta után, pedig nincs szebb, mint például a Mirador de la Memoria vagy a Puerto de Tornavacas kilátóból élvezni, ahogy a nap lebukik a völgy cseresznyefái mögé.

mapa-valle-del-jerte-sabana.jpg

letölthető térkép (pdf)

A Jerte völgyet összesen 10 falvacska alkotja, amelyek közt, a fesztivál ideje alatt, egyes kijelölt napokon -április 1., 8., 13., 14., 15.- ingyenes buszjáratokat indítanak (menetrend), így azok is könnyen bejárhatják a zónát, akik Madridból távolsági busszal érkeznek. Akik pedig autóval indulnak neki a fővárosból, két útvonal közül választhatnak, és válaszd bármelyiket, mindkét út tartogat még egy-két érdekes helyet, ahol érdemes megállni útközben.

Az AP6-os autópályán indulva, az út Ávilát érinti, amelynek 33 hektárnyi óvárosi részét, Európa legszebb középkori városfala veszi körül. A 2,5 kilométeres, 12 méter magas és 3 méter széles falat a XII. században emelték, 87 gránit védőbástyával, 9 városkapuval és 2500 ágyúréssel. Természetesen a fal nyitva áll az idelátogatók előtt, úgyhogy ha kedved van, egy jót sétálhatsz a 800 éves kőfalon. A város katedrálisának legrégebbi részét, a félkör alakú fülkét ahol az oltár található, szintén a várfalba építették be, ezzel mintegy erődítmény jelleget adva neki. Már sejthető, hogy ez nem egy szokványos templom, így főbejáratán sem apostolok vagy szentek díszelegnek, hanem meglepő módon vadállatok és pikkelyes vademberek faragványai. Érdemes, a városhoz közeli kilátópontot is felkeresni (Los Cuatro Postes), ahonnan a védőfal hosszan belátható, így nagyszerű fotókat lehet lőni.

murallas-avila3-650.jpg

Az AP5-ös autópályán érkezők, a völgyhöz közeledve, a régi Spanyolország hangulatát ismerhetik meg. A Völgy „bejárata” előtt 3 hangulatos kis falu található: Jarandilla de la Vera, Garganta la Olla, és Cuacos de Yustre, ez utóbbi a legérintetlenebb mind közül. Innen könnyen eljuthatunk a közeli Yustre-kolostorhoz, amely egy békés erdős völgyben fekszik, és ami arról nevezetes, hogy 1556-ban, V. Károly spanyol király ide vonult vissza a nyilvános élet elől. A kolostor lezárt részében továbbra is szerzetesek élnek, de a templom gótikus kerengői, és a viszonylag egyszerű palota épülete látogatható. Ez a vidék, a Vera völgy része, ami az ország második legnagyobb fűszerpaprika termelő vidéke, a völgy falvait járva, sok helyütt, a házak ajtajában és a falakon paprika szárad. Érdemes betérni egy helyi kisvendéglőbe, és kipróbálni egy tipikus ételt, hiszen itt a magyar szokástól eltérően a fűszerpaprikát őrlés előtt megfüstölik (tipp: migas extremeñas, amely ugyan egy roppant egyszerű étel, de pont ezért lehet rajta érezni a paprika füstösségét).

A Cseresznyefák elvirágzásával természetesen a történetnek nincs vége. Májustól, július végéig több gazdaság is nyitott kapukkal várja az érkezőket, és szedd-magad akciók keretében jól kitömheted magad gyümölccsel, mire a közel 200 különböző fajta közül megtalálod a kedvencedet. Ősszel, a völgy ismét színpompába borul, és a nagy meleg után, újra érdemes a Jerte völgy osvényein túrázni. Aki pedig télen érkezik, érdemes látogatásukat január 19-20.-ra időzíteni. Ekkor Piornal falujában, Extremadura egyik legérdekesebb fiestáját tartják, amikor is a fesztivál névadó figuráját, Jarramplast, két nap alatt, összesen 20000 kiló fehérrépával dobálja meg, a falu „dühös” népe (erről bővebben itt olvashatsz.)

piornal_jarramplas1.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!