Spanyolország lenyűgöző barlangjai - 1.rész

1. Cove del Darch (Porto Cristo – Mallorca)

Mallorca szigetén 300 barlang található. Ezek közül a legszebb, a kiterjedt Cove del Darch barlangrendszer, amely a sziget keleti partján húzódik, Porto Cristo közelében. A Sárkánybarlangban található a Föld legnagyobb földalatti tava (Lago Martel), melyen akár hajókázhatunk is, és fantasztikus kamarazenei koncerteken élvezhetjük egyedülálló akusztikáját. A négy nagyobb teremből álló barlangrendszer 2,4 km hosszú és 25 méter mélyen van a föld felszíne alatt. A barlang létezése már a középkorban sem volt ismeretlen, tudományos felderítését 1880-ban M.F Will kezdte el, majd 1896-ban E.A.Martel fejezte be. Ezek után, 1922 és 1935 közt építették ki a látogatók számára.

A kellemes klímával (21°C, 80% páratartalom) rendelkező Sárkánybarlangot, kísérő nélkül, de csoportban lehet megtekinteni. A látogatók előtt megnyitott 1200 méter hosszú szakasz, egy óra alatt kényelmesen bejárható. A fényjátékkal megvilágított cseppkövek, valamint a hangulatos zenei aláfestés egy örök élményt biztosít mindenki számára. A séta végén kihagyhatatlan program még a csónakázás, a 117 méter hosszú, és 30 méter széles Martel tavon.

2. Cueva de Valporquero (Valporquero de Torío, León)

Ez a mészkőbarlang-rendszer, amely valójában egy nagy barlang három bejárattal, León tartomány északi részén húzódik. A barlangok 5-25 millió évvel ezelőtt, a miocén korban alakultak ki. A környező hegyek zord időjárása miatt a vízformálta barlangok december és február között megközelíthetetlenek, mivel a bajáratokat általában hó torlaszolja el. A 3100 méter kiterjedésű, hatalmas, kétszintes rendszer 1966 óta látogatható. A leglenyűgözőbb terem az 5600 m2-es és 20 méter magas Gran Rotonda. A barlang elég hideg (7 °C, 99% páratartalom), a talaj csúszós, ezért érdemes meleg ruhát és strapabíró cipőt felvenni. A látogatókat vezetők kísérik körbe, és több lehetőség közül is lehet választani. A legrövidebb, az 1600 méteres „Normal” útvonal, a barlang felső szintjén vezet, amelyet érdemes tavasszal az olvadás után, vagy a csapadékosabb őszi hónapokban választani, amikor a beszűrődő víznek köszönhetően kisebb vízfolyamok és vízesések alakulnak ki. Az edzettebbek választhatják a 2500 méteres „Largo” túrát is, 7 szemet gyönyörködtető termen haladhatunk át, ahol a világítás külön kiemeli a szebb mészkőformákat. Vagy a kalandok kedvelői, előzetes bejelentkezés esetén, választhatják a mindkét szintet bejáró „Insólito” 3km-es túraútvonalat, amelynek egy szakaszát sötétben, fejlámpa fénye mellett kell megtenni. TIPP: Ezeken kívül a környékben számos tour operátor kínálja jobbnál-jobb kalandtúráit, de mindig figyelni kell, hogy rendelkezzenek a barlang hivatalos engedélyével. Az ALSA busztársaság július 22.-től augusztus végéig, közvetlen járatokat indít León városából. Aki, pedig egy egész napos kirándulásra szeretne befizetni, érdemes a http://www.cuevadevalporquerotour.com/ választania, akik privát buszaikkal indulnak Leónból, és útközben több megállót is beiktatnak szebbnél szebb helyeken. Áraik tartalmazzák a belépőt és a nap végén egy vacsorát is, amely során a régió tradicionális ételeit kóstolhatjuk meg.

valporquero1.jpg

valporquero2.jpg

3. Gruta de las Maravillas (Aracena-Huelva)

Ez, a földtörténetileg fontos mészkő-barlang 500 millió évvel ezelőtt, a kambrium korban alakult ki. A legenda szerint a barlangra egy helyi kondás bukkant rá, aki egy elveszett malacát kereste. Elámulva a hatalmas fehér mészkő és márvány képződmények láttán, a barlangot Pozo de la Nieve, vagyis a Hógödörnek nevezte el. Napjainkban már Csodák-barlangja néven ismert Gruta de las Maravillas, kicsit több mint 100 éve, Spanyolország első kiépített barlangjaként, 1914-ben nyitotta meg kapuit a publikum előtt.Az óriási geológiai értékekkel bíró barlang három szintje közül kettő, csoportban, vezető kíséretével látogatható. A különböző formájú és színű cseppkövekkel díszített termeit és galériáit, közel egy óra alatt járhatjuk be (16-19 °C, 98-100% páratartalom). A barlangban található tó megigézően kék vize csak még felejthetetlenebbé teszi a látogatást. TIPP: Érdemes a Aracena város Turista kártyáját megvásárolni, amellyel a barlangon kívül még látogatható a vár, és egy fantasztikus Sonkamúzeum is.

4. Grutas de San José (Vall de Uxo – Valencia)

Ez a csodálatos barlang (20 °C), amely évente 140ezer látogatót fogad, a Valenciától délre fekvő Sierra de Espanda természetvédelmi terület határán található. A barlangrendszer 230 millió évvel ezelőtt, a triász korban alakult ki. Érdekessége, hogy itt található Európa leghosszabb hajókázható, 2750 méter hosszú földalatti folyója. Ebből 800 métert a látogatók is csónakban ülve tesznek meg, majd ezután egy tényleg rövid, mindössze 255 méteres séta következik. De nem szabad elmulasztani a bejáratnál lévő 16.000 éves barlangrajzok megkeresését sem!

5. Cueva de Nerja (Nerja, Andaluzia)

Málagától keletre fekvő Nerja városa, a partszakasz egyik legnagyobb üdülőhelye, amelytől mindössze 1 km-re óriási barlangrendszer húzódik. Erre a barlangra csupán 1959-ben találtak rá helyi gyerekek játszás közben, viszont mára az ország egyik legkeresettebb látványossága. Köszönhető ez egyrészt annak, hogy a barlangban 500 barlangfestményt fedeztek fel, amelyek kb. 20ezer évesek, de a kutatók továbbra is folyamatosan tanulmányozzák őket. Másrészt, népszerűségét tovább növeli, hogy a több száz ember befogadására képes „El Catedral” teremben, egy egész kamarazenekar ad hangversenyeket nyaranta. Júliusban pedig, zenei és balettfesztivált rendeznek a cseppkő orgonasípokkal és tornyokkal díszített „Katedrálisban”. A színes fényekkel megvilágított termeken 2000 méteres ösvény vezet keresztül. Belsejében Őskori maradványok mellett fényképek mutatják be az ásatások menetét. A jelenleg feltérképezett barlangrendszer terjedelme 300.000 m³, de a Cueva de la Nerja föld alatti csodavilága még nincs teljesen feltárva, és hatalmas galériái közül számos sajnos még le van zárva a látogatók előtt. 

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!