ElixSea, a magyar-spanyol tenger alatti borászat

Bevallom nem az első alkalom, hogy Gergővel beszélgettünk. Úgy gondolom, története annyira inspiráló, és kalandos, hogy szerettem volna viszontlátni a blog tartalmában, egy interjú keretében. Egy magyar-spanyol vállalkozás sikeres, de munkával teli indulásáról, a jelenről, és a közeli célokról kérdeztem Őt.

elixsea-tengeri-erlelesu-bor-spanyolorszag.png

Búvárkodás és Bor. Két szenvedély, melyek tökéletes összegyúrásával, valamint Gergő és párja Mariona céltudatosságával, nem is lehet más, mint egy sikeres projekt a végeredmény. Elixir of the Sea. A név mögött, pedig olyan különleges érlelésű borok vannak, amik a tenger mélyén, fény és oxigén hiányában, állandó hűvös hőmérsékleten, magas nyomáson, és az áramlatok simogatásától válnak igazán egyedivé.

3 éve élsz Spanyolországban, de az út, ami idáig vezetett jó sok kanyarral volt teli. Merre jártál előtte?

Az tuti! Görögország és Anglia volt a kezdet. Akkor még vendéglátásban dolgoztam főként hotelekben. Aztán a gyermekkori legjobb barátommal eldöntöttük, hogy kaland kell és csapjunk bele valami meredekbe. Néhány héttel később már Ázsia délkeleti partján voltunk egy-egy bőrönddel és hátizsákkal. Itt kezdődött a búvárkodás. 3 hónap Vietnám után közel 4 év Thaiföld következett, majd egy adódó alkalmat kihasználva egy nyári szezonra érkeztem Spanyolországba. Itt ismerkedtem meg Marionával, aki akkoriban készült a búvároktatói vizsgájára. Közösen még elvállaltunk Izlandon egy fél éves munkát, ami igen, szintén a búvárkodáshoz kötődött :) majd ezután vissza Spanyolországba. Röviden ennyi.

A tartalmas évek után, végül tehát a búvároktatásnak köszönhetően ragadtál Spanyolországban?

Igen… azaz, hogy inkább Mariona érdeme. Nagyon gyorsan összenőttünk, és közben rengeteg csodás helyet jártunk be Costa Brava partjain, és a környező borvidékeken. Nem volt nehéz itt elképzelni a közös jövőnket.

Mikor lépett a Bor az életedbe? Vagy a bor kultúráját, és szeretetét otthonról hoztad magaddal?

Igazából én léptem a bor életébe. Fogadott nagyszüleim borászattal foglalkoztak, a családunk pedig átvette tőlük ezt a tradíciót. A közös szüretelés talán az egyik legelső emlékem. Alig voltam nagyobb, mint a puttony, de már ott lábatlankodtam a présházban és a szüretelők között.

Hogy jött az ötlet, hogy a számotokra ezt a két fontos dolgot megpróbáljátok összekötni? Ez egy hirtelen ötlet volt, vagy pedig egy hosszabb folyamat letisztult eredménye? Mennyire volt nehéz eldönteni, hogy belevágjatok?

Hallottunk néhány hajóroncsról előkerült borról, és ez nagyon felkeltette mindkettőnk érdeklődését a téma iránt. Ezek a borok ritkaság számba mentek, és csak aukciókon lehetett hozzájuk jutni, ezért azt tettük, amihez a legjobban értünk: fogtunk néhány palackot, és elmentünk búvárkodni. Egy este alatt eldöntöttük, hogy ezzel fogunk foglalkozni. Szerettünk volna a magunk urai lenni, és ez jó haditervnek tűnt. Mindketten eltökéltek és rendkívül makacsok vagyunk, ha a kitűzött céljainkról van szó. Ez pedig egy jó alap, ha az ember tényleg valami nagy fába vágja a fejszéjét.

Többek között Spanyolországban is léteznek már tengeralatti pincészetek; indulás előtt tanulmányoztátok ezeket?

Igen, többjükkel találkoztunk személyesen is.

Miben vagytok Ti különbözőek?

Azt hiszem, bátran ki merem jelenteni, hogy mi vagyunk a legfiatalabbak, a legtapasztalatlanabbak, ugyanakkor a legeltökéltebbek is. Ez a három tulajdonság pedig olyan helyzetekbe sodort minket, ahol sem búvár, sem borász nem járt még előttünk. Újraírtunk néhány régi szabályt, és kitaláltunk pár újat is. Emellett szinte mindent mi magunk csinálunk, a borok viaszolásától a borkóstolókig. Ez több nagy borászatnak/pezsgőháznak is elnyerte a tetszését, úgyhogy jövőre elég sok bejelenteni- és ünnepelnivalónk lesz.

Ez nagyon ígéretesnek hangzik, de miért is különleges ez a tengeri érlelés?

Számomra azért, mert szinte megmagyarázhatatlan. Kitesszük a palackokat a természet erejének, a felszíni nyomás többszörösének, az apály-dagály által keltett áramlatoknak és az ezek által generált mikro-vibrációknak. Majd fél év után kiemeljük őket, és a borok karakteresebbek, simábbak és érettebbek. A borszakértők szerint ugyanezt az érettségi szintet a felszínen csak 3-4 év alatt érnék el.

Saját borokkal dolgoztok, vagy mi alapján választjátok ki azokat?

A borkészítést a profikra bízzuk. Híres, minőségi borokat előállító borászatoktól válogatunk különböző fajtákat, és évjáratokat. Ezek után minden fajtából elsüllyesztünk néhány palackot egy fél éves előtesztelésre, ami után összehasonlítjuk az eredeti pincében tárolt bort a tenger alatt érlelt verzióval. Itt derül ki melyikük érezte magát legjobban a tenger alatt.

Mennyi palack bornál tartotok ma már?

Körülbelül 2000 palacknál, de a nagy érdeklődés miatt ezt év végére legalább megnégyszerezzük. Plusz néhány kísérletező kedvű borász kedvenc palackja, és egy két újdonság a következő évre.

Ekkora mennyiséghez biztos kellenek engedélyek is; mennyire volt bonyolult kijárni ezt a spanyol hivataloknál, hiszen ez nem egy szokványos tevékenység?

Nem csak bonyolult, de szó szerint lehetetlen. Másfél évig jártuk a különböző hivatalokat, mire sikerült minden kért dokumentumot beszereznünk az engedélyünkhöz. Aztán közölték velünk, hogy pont előző hónapban határozati úton betiltották az efféle tevékenységeket. Addigra nyakig ültünk a „szükséges” és persze drága kutatások, mérések, elfogadott kérvények tengerében, és ezáltal az adósságban is. Akkor egy kicsit megállt az idő, és úgy tűnt vége a lelkesedésnek is. Az elején viszont említettem, hogy mi elég makacsok és eltökéltek vagyunk. :) Mondjuk itt már az őrangyalunk is beszállt a játékba, de vele együtt sikerült. Megnyertük a tengeri csatát, és ezzel együtt a hivatalos engedélyt is.

Ezek után biztos, hogy teli vagytok rövidebb, és hosszabb távú tervekkel. Mi az eddigi célkitűzéseitek mérlege?

Szeretnénk minél több helyre eljuttatni a borainkat. Eddig körülbelül 14 országból érkeztek megrendelések, több hotel és étterem keresett meg minket, és rengeteg különböző nemzetiségű résztvevővel koccintottunk már a borkóstolóinkon is.

Szeretnétek Magyarországon is bemutatni, és kóstoltani ezeket a különleges borokat?

Természetesen. A borok már kis számban eljutottak az ország különböző pontjaira, de előbb-utóbb szükségünk lesz egy otthoni partnerre is. Szerencsére folyamatosan jönnek az ötletek és ajánlatok borkóstolók szervezésére, aminek nagyon örülünk.

Tervezitek, hogy magyar bort is bevontok ebbe a különleges tengeri projektbe?

Nemcsak terv! Jelenleg egy tokaji borászattal folytatunk közös kísérletet, aminek során négy féle bort érleltünk a tenger alatt fél évig. Nemsokára megkóstoljuk őket, párban az eredetijükkel… úgy gondolom, ezek lesznek a legizgalmasabb pillanatok.

Mi már beszéltünk erről… és nekem ez a legizgalmasabb része! Ha valaki abszolút helyi környezetben szeretné megkóstolni boraitokat, milyen izgalmas programmal várjátok Őket?

Annyi előkészületen vagyunk túl és akkora mozgás van, hogy már alig bírunk magunkkal. A hagyományostól a hajótúrás borkóstolókon keresztül, a kincskeresős búvártúrákig mindent kidolgoztunk. Privát motoros hajó, vitorlások, tengeri panorámás teraszok… mindenhol ott leszünk, és persze egy üveg ElixSea is!

blog_spanyol_piac_4.jpg

Spanyolországi városlátogató séták és kirándulások a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!