Rendkívüli havazás Madridban, megdőlt az 50 éves rekord (Fotókkal)

Filomena látogatására, mint az évszázad nagy spanyolországi havazásaként fogunk emlékezni, akkor is, ha még bőven van időnk, hogy az újabb századfordulóhoz érjünk. Madridban 1971 óta nem látott mennyiségű hó esett, néhol 50 cm magasságot is eléri a vastag hótakaró. Mint mindig, miután a spanyolok felocsúdnak az első sokkhatásból, ebben is azonnal megtalálták az örömöt. Soha jobbkor, mint amikor a járványhelyzetre való tekintettel, éppen nem nagyon lehet utazni: este még Madridban hajtották álomra fejüket, reggelre pedig egy síparadicsomba ébredtek. A fővárosiak boldogan csatolják lábukra síléceiket, vagy épp hótalpasaikat, szánkóznak, snowboardoznak, de még egy kutya szános is felbukkant az éj leple alatt Hortaleza negyed utcáin.

27-havazas_madrid_2021_hoeses-65.jpg

De sajnos árnyoldala is van ennek a rendkívüli hóhelyzetnek. A főváros teljesen megbénult. Az 5000 kocsiból álló hókotró flotta jól hangzik, de ez a szám egész Madrid autonóm közösségére értendő. Ebből a fővárosnak mindössze 66, Madrid tartományi szinten még plusz 52 gépjármű áll rendelkezésre, amivel lehetetlen az utak tisztítása. Az utakon több száz autó ragadt a hó fogságában, volt akinek 25 km-t 18 óra alatt sikerült megtennie, mire végül be tudta csukni maga mögött lakása ajtaját.

Madridban az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra, torlaszolták el az utcákat, de ezen körülmények közt a tűzoltók sem tudnak a helyszínekre jutni. Ugyanígy nagy bajban vannak a mentő szolgálatok is. A hétvégére felfüggesztették a szemétszállítást. Péntek estétől a madridi Barajas nemzetközi repülőtér zárva tart, a rossz látási viszonyok miatt a járatokat törölték. Mivel a helyzet egyelőre nem javul, várhatóan az iskolák sem fognak kinyitni hétfő reggel.

Madrid látnivalói fehér hótakaróban - Fotogaléria

Amikor este Madridban alszol el, de reggelre egy síparadicsomban ébredsz - Fotogaléria

Fedezd fel Spanyolország többi városát is a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!