A nagy pénzrablás - bukott spanyol sorozat a világsiker csúcsán

A nagy pénzrablás (La Casa de papel) az elmúlt évek legsikeresebb spanyol nyelvű sorozata. Az akciójelenetekben gazdag, spanyolosan túlfűtött érzelmekkel teli, remek képvilágot megjelenítő, és az iszonyatosan jól megformált karakterek rekord idő alatt a Netflix csúcsára repítette, a kritikusok által is csak magasztalt sorozatot.

A kanapéhoz ragasztó bomba siker, azonban egy óriási bukással kezdődött! A nagy pénzrablást a spanyol Antena3 csatorna készítette, amit még 2017 májusában tűztek műsorra. A számos népszerű sorozatot gyártó csatorna új sorozata ugyan szépen indított a 4,5 milliós nézőszámmal, de érthetetlen módon pár epizód után a nézettségi számok elkezdtek esni, olyannyira, hogy az is kérdéses volt leadják-e egyáltalán az első széria utolsó részeit. 

a_nagy_penzrablas_3.jpg

A Netflix tehát nem a tutira ment, mikor átvette a bukott sorozatot, mindössze arról volt szó, hogy bővíteni szerette volna a nem angol nyelvű tartalmainak számát. Mivel ezen kívül semmi terve nem volt a sorozattal, a streaming katalóguson való szerepeltetésen túl semmit nem tett, reklámozására egyáltalán nem költött. Ennek ellenére pedig valami hihetetlen dolog történt, amit maguk a sorozat színészei sem akartak sokáig elhinni.

a_nagy_penzrablas_5.jpg

A nézők felfedezték A nagy pénzrablást, és azonnal berobbant a kattintásszám a Netflix oldalán. Négy hónap leforgása alatt a világ minden részén annyira rákattantak a nézők, hogy a színészek egy pillanat alatt sztárok lettek, és óriási követőtáboruk alakult ki az elképzelhető összes social media oldalon. Számos statisztikai adatot lehetne hozni a sikeresség bizonyítására, de a megnyerő számok helyett is beszédesebb, például az, hogy az amerikai nézők elképesztő nagy része feliratosan is hajlandó volt végignézni a sorozatot, ami eddig egyszer sem fordult elő a kényelmet a tévézésben is szerető néppel. Ennél nem is kellett több...

A Netflix felemelte a telefont, és hívta a A nagy pénzrablás gyártóját. Folytatás kell, mégpedig a lehető legrövidebb időn belül. A megvásárolt jogok után pedig ehhez kinyílt a streaming szolgáltató nagy pénzeszsákja is.

a_nagy_penzrablas_2.jpg

Óriási lehetőség, de nem volt könnyű dolga, Álex Pinának, a széria showrunnerének. Társaival két hónapon át gondolkoztak azon, hogy elfogadják-e ezt a kecsegtető ajánlatot, ami talán egyszer adódott meg az életükben. Az eredetileg két évadra tervezett sorozat egy kerek, lezárt történet lett volna, amit a spanyolországi bukás után nem is forgattak le végig. Tehát, igent csak azután mondtak, miután többszöri átbeszélés után teljesen meggyőződtek arról, hogy a sorozatban benne van egy további izgalmas történet. 

A nyomás és az elvárás természetesen hatalmas lett. A folytatáshoz ugyan nagyobb költségvetés állt rendelkezésre, viszont szüntelenül harcolniuk kellett a gyártásra szánható idővel. A forgatások megkezdésekor csak a történetek váza létezett a spanyol gyártók fejében. Ahhoz, hogy tartani tudják az óriással kötött szerződés határidejét, az kellett, hogy a stáb és a szereplők mindvégig egy csapatként mozogjon és lélegezzen. Nem egyszer úgy íródott a forgatókönyv, hogy míg az egyik szobában forgattak egy jelenetet, addig annak folytatásán a többiek -a többi színésszel közösen- a másik helyiségben vitatkoztak egy asztal körül. A színészek mindig csak az épp aktuális jelenet forgatóját kapták meg. Bevallásuk szerint jó párszor rögtönözniük is kellett az adott szituációban, amik viszont olyan jól sikerültek, hogy volt mikor ez inspirálta Álexot és csapatát a folytatás vonalának kitalálásához. További példa az idő szűkösségére, hogy például a harmadik évad híres naplementés jelentének forgatásához csak egy alkalom állt rendelkezésre, ami kb fél percig tartott, amíg a fények optimálisak voltak, és ahova természetesen a színésznek egy másik helyszínről kellett átrohannia.

a_nagy_penzrablas_1.jpg

Ezek mind olyan apróságok, amik láthatatlanul is hozzájárultak az óriási sikerhez... de hogy mik azok a kézzel fogható dolgok, amik biztosra bevonzzák és rabul ejtik a nézőket? 

Arról már egy következő bejegyzésben... vagyis stílusosan: folyt.köv.

Fedezd fel Madridot, és A nagy pénzrablás helyszíneit a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!