Spanyolban Otthon

2021.máj.15.
Írta: kasa heni Szólj hozzá!

Készen állsz a folytatásra? Befejeződött A nagy pénzrablás 5. évadának forgatása

Várva várt hír érkezett tegnap a Netflix hivatalos média csatornáin, és mindössze egy képpel kürtölték világgá: befejeződött A nagy pénzrablás (La Casa de papel) 5. és egyben utolsó évadának forgatása! A jelenetek felvételeit még tavaly nyáron kezdték el, és szűk egy éves  munka után, már csak a végső simítások vannak hátra, így bátran bizakodhatunk benne, hogy még az idén ősszel képernyőre tűzik.

nagy_penzrablas_5_evad.jpg

"Que vayan corriendo las paellas por el Banco de España: La Resistencia ha terminado el rodaje de La casa de papel 5"

Árassza el a paella a Spanyol Bankot: Az Ellenállás befejezte a Nagy Pénzrablás 5 évadának forgatását.

A Netflix végsőkig fokozza a rajongók kíváncsiságát, hisz csak egy pár szavas közleményt írtak a képhez, miszerint "alig várjuk, hogy bemutassuk a történet végét. Le fog esni az állatok!". Sok minden eddig sem derült ki a történet várható befejezéséről, de garantálják, hogy teli lesz meglepetéssel. Csupán annyit lehet tudni, hogy az 5. évad nyitó jeleneteit Stockholmban forgatták, és hogy a sorozat 3 új karakterrel bővül, köztük például a szívtipró Miguel Ángel Silvestre spanyol színésszel, akit a Velvet, Sense8, Narcos sorozatokból ismerhetünk.

A vörös overálos, Dalí maszkot viselő rablók történetét eddig 65 millió ember nézte meg a Világon, így az alkotóknak nem kis fejtörést okozhatott, hogy egy ütős, és izgalmas lezárást találjanak ki. A 10 részes évadban látni fogjuk, hogyan oszlik szét a Professzor csapata, és egy extrém és epikus sorozatot fogunk látni - mondta Álex Pina, a sorozat gyártójának fő motorja. Azt is elmesélte, hogy egy évig gondolkoztak rajta, miként törjék meg a csapatot, és hogyan helyezzék a főhőst az eddig ismert eseményekkel szembe, úgy hogy ezek a szituációk visszafordíthatatlanul megváltoztassák a többi szereplő történetét. "A hatóságok elleni háború eléri majd a legszélsőségesebb és legvadabb szintet, de az évad teli lesz érzelemmel is".  Egy korábbi interjúban annyit mondott még a befejező szériáról, hogy "Az adrenalin kódolva van A nagy pénzrablás DNS-ében. Harminc másodpercenként történik valami, ami kibillenti a karaktereket, és valamilyen fordulatot okoz a történetben. Ez az adrenalin keverve az összetett, megbabonázó és kiszámíthatatlan karakterekkel és érzéseikkel, a bankrablás végéig ki fog tartani".

Álex Rodrigo, a sorozat készítőinek igazgatója hivatalos kommunikációjában a következőket mondta: " Vége a forgatásoknak. Óvatosságból csak ennyi, nehogy spoiler legyen. Ez a munka megváltoztatta az életem, felfordította mindannyiunk életét. Mindent köszönök: La casa de papel!" De hasonlóan szűkszavúan, és elérzékenyülten nyilatkozott Koldo Serra, a forgató stáb egyik tagja: "Érzelmi és fizikai másnaposság. Csaknem három év után véget ért a La casa de papel forgatása, amely eddigi életemben a legvadabb, legintenzívebb és legszebb élmény mind szakmailag, mind személyesen. Elhagyok egy családot, akiktől rengeteget tanultam. Óriásiak vagytok! Nagyon köszönöm mindenkinek!".

Készen álltok? Kezdődhet a vége?!
nagy_penzrablas_5_evad_tokio.jpg

Fedezd fel Madridot, és A nagy pénzrablás helyszíneit a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!

Sangría, a kerti partik frissítő itala

sangria1.jpg

Hozzávalók (8-10 főre):

1 üveg száraz pezsgő

1 db nagy narancs

1 db lédús citrom

5-6 dkg porcukor

1 dl konyak

1 liter száraz vörösbor

1 kicsi darab egész fahéj

3 szem szegfűszeg

4 dl szódavíz

1 dl triple-sec vagy Maraschino likőr

friss idény gyümölcsök

Lássunk hozzá!

Egy edénybe 1 deci vörösbort öntünk, beletesszük a fahéjat és a szegfűszeget, majd 5 percig forraljuk. Miután az aromák kellően megfűszerezték a főzetet, beleöntjük a többi vörösborba. A narancsot és citromot meleg vízben lemossuk, majd héjastól vékony szeletekre vágjuk. Ezeket beletesszük egy tálba, rászórjuk a porcukrot és ráöntjük a konyakot meg a likőrt. Lefedjük fóliával, és 1 órát a hűtőbe tesszük. Ezután ráöntjük a fűszeres vörösborunkat, és két órára ismét betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt átöntjük egy mélyebb üvegtálba, ráöntjük a pezsgőt és felengedjük szódavízzel. Végül belekavarjuk az idénygyümölcsöket (alma, körte, őszibarack, gránátalma, meggy stb...), ami tovább fokozza a házi sangría frissességét.

Tálalás előtt ismét érdemes jól lehűteni, de jégkockákat is tehetünk a poharakba. ¡Qué aproveche!

A sangría eredete a mai napig nem tisztázott. Egyesek szerint az italt a 18. század elején, spanyol és portugál parasztok találták ki, akik földjeik adta lehetőségek felhasználásával készítették a sangría első változatát, ami akkor még csak 4 dolgot tartalmazott: vörösbor, alma, őszibarack és citrusfélék.

Más teóriák szerint, az ital már az 1700-as években felbukkant. A leírások szerint brit tengerészek fejéből pattant ki az ötlet, akik az Antillákon érvényben lévő alkoholtilalom kijátszására gyümölcslének álcázták a sangríát. Spanyol rumba mézet, fűszereket és helyi gyümölcsöket kevertek, amit még jól nyakon is öntöttek borral, hogy kiadósabb legyen.

Spanyolországi utazási tippekért keresd a Spanyolban Otthon weblapját!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!

Tűzpiros flamenco festi be Budapest nevezetességeit

Pirók Zsófia flamenco táncművész neve nem ismeretlen a műfaj hazai rajongóinak és tanulóinak köreiben. Mint honlapján is olvashatjuk, édesanyjának köszönhetően a flamencóval való kapcsolata már szinte születésének pillanatában elkezdődött. 19 évesen felvették a sevillai Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakára, ahol tudását professzionális szintre emelve, táncművész diplomát szerezett a konzervatórium első külföldi végzőseként. 

flamenco_in_the_city_3.jpg

Egy kicsit is ismerve a flamencót ez elképesztő dolog, hisz az élet örömeinek és bánatainak erőteljes művészi kifejezése, az andalúz lélek legmélyebb érzéseit mutatja be. Andalúziai tanulmányai alatt számos fellépése volt különböző sevillai flamenco klubokban és színházakban, ahová azóta is rendszeresen visszajár előadni, és továbbfejlődni.

Külföldiként ez óriási tett, hatalmas tehetség, szorgalom és tanulásvágy kell egy ilyen út kikövezéséhez. Mindaz az energia ami a flamenco műveléséhez kell, benne van legújabb videójában, ami Kálló Péter videós és fotográfussal közösen készült. Az alkotók, azoknak a művészeknek a jelenlegi helyzetére hívják fel a figyelmet, akiknek a járványhelyzet miatt új utakat kell keresniük.

Bevallom, nekem nem kell sok, hogy jó értelemben kirázzon a hideg ha flamenco zenét hallok és/vagy táncot látok. A "Flamenco in the city" pezseg az energiától! Alicia Carrasco flamenco-énekesnő hihetetlen érzelmekkel teli hangja, és Pirók Zsófia tánca a vibráló tűzpiros ruhában Budapest nevezetességei ellőtt megtölti élettel a kihalt fővárosi utcákat. 

Fedezd fel Madridot, és spanyol utazási tippekért keresd a Spanyolban Otthon weblapját!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!

2021.ápr.18.
Írta: kasa heni 6 komment

A nagy pénzrablás - bukott spanyol sorozat a világsiker csúcsán

A nagy pénzrablás (La Casa de papel) az elmúlt évek legsikeresebb spanyol nyelvű sorozata. Az akciójelenetekben gazdag, spanyolosan túlfűtött érzelmekkel teli, remek képvilágot megjelenítő, és az iszonyatosan jól megformált karakterek rekord idő alatt a Netflix csúcsára repítette, a kritikusok által is csak magasztalt sorozatot.

A kanapéhoz ragasztó bomba siker, azonban egy óriási bukással kezdődött! A nagy pénzrablást a spanyol Antena3 csatorna készítette, amit még 2017 májusában tűztek műsorra. A számos népszerű sorozatot gyártó csatorna új sorozata ugyan szépen indított a 4,5 milliós nézőszámmal, de érthetetlen módon pár epizód után a nézettségi számok elkezdtek esni, olyannyira, hogy az is kérdéses volt leadják-e egyáltalán az első széria utolsó részeit. 

a_nagy_penzrablas_3.jpg

A Netflix tehát nem a tutira ment, mikor átvette a bukott sorozatot, mindössze arról volt szó, hogy bővíteni szerette volna a nem angol nyelvű tartalmainak számát. Mivel ezen kívül semmi terve nem volt a sorozattal, a streaming katalóguson való szerepeltetésen túl semmit nem tett, reklámozására egyáltalán nem költött. Ennek ellenére pedig valami hihetetlen dolog történt, amit maguk a sorozat színészei sem akartak sokáig elhinni.

a_nagy_penzrablas_5.jpg

A nézők felfedezték A nagy pénzrablást, és azonnal berobbant a kattintásszám a Netflix oldalán. Négy hónap leforgása alatt a világ minden részén annyira rákattantak a nézők, hogy a színészek egy pillanat alatt sztárok lettek, és óriási követőtáboruk alakult ki az elképzelhető összes social media oldalon. Számos statisztikai adatot lehetne hozni a sikeresség bizonyítására, de a megnyerő számok helyett is beszédesebb, például az, hogy az amerikai nézők elképesztő nagy része feliratosan is hajlandó volt végignézni a sorozatot, ami eddig egyszer sem fordult elő a kényelmet a tévézésben is szerető néppel. Ennél nem is kellett több...

A Netflix felemelte a telefont, és hívta a A nagy pénzrablás gyártóját. Folytatás kell, mégpedig a lehető legrövidebb időn belül. A megvásárolt jogok után pedig ehhez kinyílt a streaming szolgáltató nagy pénzeszsákja is.

a_nagy_penzrablas_2.jpg

Óriási lehetőség, de nem volt könnyű dolga, Álex Pinának, a széria showrunnerének. Társaival két hónapon át gondolkoztak azon, hogy elfogadják-e ezt a kecsegtető ajánlatot, ami talán egyszer adódott meg az életükben. Az eredetileg két évadra tervezett sorozat egy kerek, lezárt történet lett volna, amit a spanyolországi bukás után nem is forgattak le végig. Tehát, igent csak azután mondtak, miután többszöri átbeszélés után teljesen meggyőződtek arról, hogy a sorozatban benne van egy további izgalmas történet. 

A nyomás és az elvárás természetesen hatalmas lett. A folytatáshoz ugyan nagyobb költségvetés állt rendelkezésre, viszont szüntelenül harcolniuk kellett a gyártásra szánható idővel. A forgatások megkezdésekor csak a történetek váza létezett a spanyol gyártók fejében. Ahhoz, hogy tartani tudják az óriással kötött szerződés határidejét, az kellett, hogy a stáb és a szereplők mindvégig egy csapatként mozogjon és lélegezzen. Nem egyszer úgy íródott a forgatókönyv, hogy míg az egyik szobában forgattak egy jelenetet, addig annak folytatásán a többiek -a többi színésszel közösen- a másik helyiségben vitatkoztak egy asztal körül. A színészek mindig csak az épp aktuális jelenet forgatóját kapták meg. Bevallásuk szerint jó párszor rögtönözniük is kellett az adott szituációban, amik viszont olyan jól sikerültek, hogy volt mikor ez inspirálta Álexot és csapatát a folytatás vonalának kitalálásához. További példa az idő szűkösségére, hogy például a harmadik évad híres naplementés jelentének forgatásához csak egy alkalom állt rendelkezésre, ami kb fél percig tartott, amíg a fények optimálisak voltak, és ahova természetesen a színésznek egy másik helyszínről kellett átrohannia.

a_nagy_penzrablas_1.jpg

Ezek mind olyan apróságok, amik láthatatlanul is hozzájárultak az óriási sikerhez... de hogy mik azok a kézzel fogható dolgok, amik biztosra bevonzzák és rabul ejtik a nézőket? 

Arról már egy következő bejegyzésben... vagyis stílusosan: folyt.köv.

Fedezd fel Madridot, és A nagy pénzrablás helyszíneit a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!

2021.jan.10.
Írta: kasa heni 1 komment

Rendkívüli havazás Madridban, megdőlt az 50 éves rekord (Fotókkal)

Filomena látogatására, mint az évszázad nagy spanyolországi havazásaként fogunk emlékezni, akkor is, ha még bőven van időnk, hogy az újabb századfordulóhoz érjünk. Madridban 1971 óta nem látott mennyiségű hó esett, néhol 50 cm magasságot is eléri a vastag hótakaró. Mint mindig, miután a spanyolok felocsúdnak az első sokkhatásból, ebben is azonnal megtalálták az örömöt. Soha jobbkor, mint amikor a járványhelyzetre való tekintettel, éppen nem nagyon lehet utazni: este még Madridban hajtották álomra fejüket, reggelre pedig egy síparadicsomba ébredtek. A fővárosiak boldogan csatolják lábukra síléceiket, vagy épp hótalpasaikat, szánkóznak, snowboardoznak, de még egy kutya szános is felbukkant az éj leple alatt Hortaleza negyed utcáin.

27-havazas_madrid_2021_hoeses-65.jpg

De sajnos árnyoldala is van ennek a rendkívüli hóhelyzetnek. A főváros teljesen megbénult. Az 5000 kocsiból álló hókotró flotta jól hangzik, de ez a szám egész Madrid autonóm közösségére értendő. Ebből a fővárosnak mindössze 66, Madrid tartományi szinten még plusz 52 gépjármű áll rendelkezésre, amivel lehetetlen az utak tisztítása. Az utakon több száz autó ragadt a hó fogságában, volt akinek 25 km-t 18 óra alatt sikerült megtennie, mire végül be tudta csukni maga mögött lakása ajtaját.

Madridban az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra, torlaszolták el az utcákat, de ezen körülmények közt a tűzoltók sem tudnak a helyszínekre jutni. Ugyanígy nagy bajban vannak a mentő szolgálatok is. A hétvégére felfüggesztették a szemétszállítást. Péntek estétől a madridi Barajas nemzetközi repülőtér zárva tart, a rossz látási viszonyok miatt a járatokat törölték. Mivel a helyzet egyelőre nem javul, várhatóan az iskolák sem fognak kinyitni hétfő reggel.

Madrid látnivalói fehér hótakaróban - Fotogaléria

Amikor este Madridban alszol el, de reggelre egy síparadicsomban ébredsz - Fotogaléria

Fedezd fel Spanyolország többi városát is a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!

ElixSea, a magyar-spanyol tenger alatti borászat

Bevallom nem az első alkalom, hogy Gergővel beszélgettünk. Úgy gondolom, története annyira inspiráló, és kalandos, hogy szerettem volna viszontlátni a blog tartalmában, egy interjú keretében. Egy magyar-spanyol vállalkozás sikeres, de munkával teli indulásáról, a jelenről, és a közeli célokról kérdeztem Őt.

elixsea-tengeri-erlelesu-bor-spanyolorszag.png

Búvárkodás és Bor. Két szenvedély, melyek tökéletes összegyúrásával, valamint Gergő és párja Mariona céltudatosságával, nem is lehet más, mint egy sikeres projekt a végeredmény. Elixir of the Sea. A név mögött, pedig olyan különleges érlelésű borok vannak, amik a tenger mélyén, fény és oxigén hiányában, állandó hűvös hőmérsékleten, magas nyomáson, és az áramlatok simogatásától válnak igazán egyedivé.

3 éve élsz Spanyolországban, de az út, ami idáig vezetett jó sok kanyarral volt teli. Merre jártál előtte?

Az tuti! Görögország és Anglia volt a kezdet. Akkor még vendéglátásban dolgoztam főként hotelekben. Aztán a gyermekkori legjobb barátommal eldöntöttük, hogy kaland kell és csapjunk bele valami meredekbe. Néhány héttel később már Ázsia délkeleti partján voltunk egy-egy bőrönddel és hátizsákkal. Itt kezdődött a búvárkodás. 3 hónap Vietnám után közel 4 év Thaiföld következett, majd egy adódó alkalmat kihasználva egy nyári szezonra érkeztem Spanyolországba. Itt ismerkedtem meg Marionával, aki akkoriban készült a búvároktatói vizsgájára. Közösen még elvállaltunk Izlandon egy fél éves munkát, ami igen, szintén a búvárkodáshoz kötődött :) majd ezután vissza Spanyolországba. Röviden ennyi.

A tartalmas évek után, végül tehát a búvároktatásnak köszönhetően ragadtál Spanyolországban?

Igen… azaz, hogy inkább Mariona érdeme. Nagyon gyorsan összenőttünk, és közben rengeteg csodás helyet jártunk be Costa Brava partjain, és a környező borvidékeken. Nem volt nehéz itt elképzelni a közös jövőnket.

Mikor lépett a Bor az életedbe? Vagy a bor kultúráját, és szeretetét otthonról hoztad magaddal?

Igazából én léptem a bor életébe. Fogadott nagyszüleim borászattal foglalkoztak, a családunk pedig átvette tőlük ezt a tradíciót. A közös szüretelés talán az egyik legelső emlékem. Alig voltam nagyobb, mint a puttony, de már ott lábatlankodtam a présházban és a szüretelők között.

Hogy jött az ötlet, hogy a számotokra ezt a két fontos dolgot megpróbáljátok összekötni? Ez egy hirtelen ötlet volt, vagy pedig egy hosszabb folyamat letisztult eredménye? Mennyire volt nehéz eldönteni, hogy belevágjatok?

Hallottunk néhány hajóroncsról előkerült borról, és ez nagyon felkeltette mindkettőnk érdeklődését a téma iránt. Ezek a borok ritkaság számba mentek, és csak aukciókon lehetett hozzájuk jutni, ezért azt tettük, amihez a legjobban értünk: fogtunk néhány palackot, és elmentünk búvárkodni. Egy este alatt eldöntöttük, hogy ezzel fogunk foglalkozni. Szerettünk volna a magunk urai lenni, és ez jó haditervnek tűnt. Mindketten eltökéltek és rendkívül makacsok vagyunk, ha a kitűzött céljainkról van szó. Ez pedig egy jó alap, ha az ember tényleg valami nagy fába vágja a fejszéjét.

Többek között Spanyolországban is léteznek már tengeralatti pincészetek; indulás előtt tanulmányoztátok ezeket?

Igen, többjükkel találkoztunk személyesen is.

Miben vagytok Ti különbözőek?

Azt hiszem, bátran ki merem jelenteni, hogy mi vagyunk a legfiatalabbak, a legtapasztalatlanabbak, ugyanakkor a legeltökéltebbek is. Ez a három tulajdonság pedig olyan helyzetekbe sodort minket, ahol sem búvár, sem borász nem járt még előttünk. Újraírtunk néhány régi szabályt, és kitaláltunk pár újat is. Emellett szinte mindent mi magunk csinálunk, a borok viaszolásától a borkóstolókig. Ez több nagy borászatnak/pezsgőháznak is elnyerte a tetszését, úgyhogy jövőre elég sok bejelenteni- és ünnepelnivalónk lesz.

Ez nagyon ígéretesnek hangzik, de miért is különleges ez a tengeri érlelés?

Számomra azért, mert szinte megmagyarázhatatlan. Kitesszük a palackokat a természet erejének, a felszíni nyomás többszörösének, az apály-dagály által keltett áramlatoknak és az ezek által generált mikro-vibrációknak. Majd fél év után kiemeljük őket, és a borok karakteresebbek, simábbak és érettebbek. A borszakértők szerint ugyanezt az érettségi szintet a felszínen csak 3-4 év alatt érnék el.

Saját borokkal dolgoztok, vagy mi alapján választjátok ki azokat?

A borkészítést a profikra bízzuk. Híres, minőségi borokat előállító borászatoktól válogatunk különböző fajtákat, és évjáratokat. Ezek után minden fajtából elsüllyesztünk néhány palackot egy fél éves előtesztelésre, ami után összehasonlítjuk az eredeti pincében tárolt bort a tenger alatt érlelt verzióval. Itt derül ki melyikük érezte magát legjobban a tenger alatt.

Mennyi palack bornál tartotok ma már?

Körülbelül 2000 palacknál, de a nagy érdeklődés miatt ezt év végére legalább megnégyszerezzük. Plusz néhány kísérletező kedvű borász kedvenc palackja, és egy két újdonság a következő évre.

Ekkora mennyiséghez biztos kellenek engedélyek is; mennyire volt bonyolult kijárni ezt a spanyol hivataloknál, hiszen ez nem egy szokványos tevékenység?

Nem csak bonyolult, de szó szerint lehetetlen. Másfél évig jártuk a különböző hivatalokat, mire sikerült minden kért dokumentumot beszereznünk az engedélyünkhöz. Aztán közölték velünk, hogy pont előző hónapban határozati úton betiltották az efféle tevékenységeket. Addigra nyakig ültünk a „szükséges” és persze drága kutatások, mérések, elfogadott kérvények tengerében, és ezáltal az adósságban is. Akkor egy kicsit megállt az idő, és úgy tűnt vége a lelkesedésnek is. Az elején viszont említettem, hogy mi elég makacsok és eltökéltek vagyunk. :) Mondjuk itt már az őrangyalunk is beszállt a játékba, de vele együtt sikerült. Megnyertük a tengeri csatát, és ezzel együtt a hivatalos engedélyt is.

Ezek után biztos, hogy teli vagytok rövidebb, és hosszabb távú tervekkel. Mi az eddigi célkitűzéseitek mérlege?

Szeretnénk minél több helyre eljuttatni a borainkat. Eddig körülbelül 14 országból érkeztek megrendelések, több hotel és étterem keresett meg minket, és rengeteg különböző nemzetiségű résztvevővel koccintottunk már a borkóstolóinkon is.

Szeretnétek Magyarországon is bemutatni, és kóstoltani ezeket a különleges borokat?

Természetesen. A borok már kis számban eljutottak az ország különböző pontjaira, de előbb-utóbb szükségünk lesz egy otthoni partnerre is. Szerencsére folyamatosan jönnek az ötletek és ajánlatok borkóstolók szervezésére, aminek nagyon örülünk.

Tervezitek, hogy magyar bort is bevontok ebbe a különleges tengeri projektbe?

Nemcsak terv! Jelenleg egy tokaji borászattal folytatunk közös kísérletet, aminek során négy féle bort érleltünk a tenger alatt fél évig. Nemsokára megkóstoljuk őket, párban az eredetijükkel… úgy gondolom, ezek lesznek a legizgalmasabb pillanatok.

Mi már beszéltünk erről… és nekem ez a legizgalmasabb része! Ha valaki abszolút helyi környezetben szeretné megkóstolni boraitokat, milyen izgalmas programmal várjátok Őket?

Annyi előkészületen vagyunk túl és akkora mozgás van, hogy már alig bírunk magunkkal. A hagyományostól a hajótúrás borkóstolókon keresztül, a kincskeresős búvártúrákig mindent kidolgoztunk. Privát motoros hajó, vitorlások, tengeri panorámás teraszok… mindenhol ott leszünk, és persze egy üveg ElixSea is!

blog_spanyol_piac_4.jpg

Spanyolországi városlátogató séták és kirándulások a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért pedig kövesd a SPOTT Facebook oldalát!

Penelles, a legszínesebb katalán falu

Penelles, mindössze 400 lakosú kis katalán falu, közel LLeida városához. 2016-ban induló Gar Gar Festival keretében évente 24 urban és street art művészt hívnak meg, hogy a szó szerint új színt vigyenek a mezőgazdasági falu életébe. Ez a kezdeményezés nem egyedülálló az országban, mint ahogy egy korábbi bejegyzésben bemutatott valenciai Fanzara példája is mutatja. A cél azonos: új esélyt adni egy elöregedéstől szenvedő falunak, fellendíteni a helyi turizmust, teret adni vidéken is a street art művészeknek, és segítségükkel javítani az épületek állapotát. Ennek a különleges projektnek köszönhetően Penelles ma már évi 35000 látogatót fogad. Egész évben jó alternatíva lehet egy Barcelónából kiinduló minikörútba beilleszteni ezt az elképesztő kis falut, főleg május elején, mikor nemcsak a művészek, de zenekarok és street food karavánok is ellepik a színes utcákat.

Képgaléria:

penelles-street-art_falu8.jpg

penelles-street-art_falu15.jpg

penelles-street-art_falu23.jpg

penelles-street-art_falu17.jpg

penelles-street-art_falu16.jpg

penelles-street-art_falu20.jpg

penelles-street-art_falu12.jpg

penelles-street-art_falu14.jpg

penelles-street-art_falu7.jpg

penelles-street-art_falu11.jpg

penelles-street-art_falu10.jpg

penelles-street-art_falu26.jpg

penelles-street-art_falu18.jpg

penelles-street-art_falu27.jpg

penelles-street-art_falu21.jpg

penelles-street-art_falu22.jpg

penelles-street-art_falu29.jpg

penelles-street-art_falu28.jpg

penelles-street-art_falu19.jpg

penelles-street-art_falu9.jpg

penelles-street-art_falu2.jpg

penelles-street-art_falu3.jpg

penelles-street-art_falu4.jpg

penelles-street-art_falu5.jpg

Extrém szélvihar és havazás Spanyolországban - Gloria a neved

Pár hónapon belül harmadszor van rendkívüli időjárás Spanyolország Földközi-tengeri partvidékén, amely mentén átlagosan 100 km/h szelek tombolnak végig. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) tájékoztatása szerint ezért a Gloria nevű vihar a felelős, amely három napon át érezteti hatását az Ibériai-félszigeten, és extrém veszélyre figyelmeztetett összesen hat tartományban. A rossz időjárás, az erős szél, az eső és havazás miatt több közút járhatatlan. Ennek és az áramkimaradásoknak köszönhetően, több mint 200 ezer diáknak maradt el a tanítás hétfőn.

Az alicantei repülőtér vasárnap óta zárva tart, emiatt összesen 179 járatot töröltek vagy irányítottak át. Az erős széllökések miatt a valenciai légkikötő helyett tizenkét repülőgépnek más spanyol reptereken kellett landolniuk. Katalóniában rekord méretű, 12 méter magas hullámokat, és óránként 122 kilométeres erősségű szelet mértek, emiatt például Barcelonában a polgári védelem arra szólított fel, hogy mindenki maradjon távol a tengerparttól, és kerülje a fákkal borított területeket. A közparkokat elővigyázatosságból bezárták.

7-barcelona-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Barceloneta (Barcelona)  Foto:  / EFE

4-avila-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Ávila Foto:  / EFE
28-alboraya-valencia-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Alboraya (Valencia) Foto: Reuters

15-javea-alicante-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Jávea (Alicante) Foto: MONICA TORRE

24-barcelona-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Puerto Olímpico kikötő (Barcelona)  Foto: ALBERT GARCÍA

12-yecla-murcia-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Yecla (Murcia) Foto:  / EFE

25-castellon-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Nules (Castellon) Foto: ANGEL SANCHEZ
17-gas-barcelona-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Gas (Barcelona) Foto: ALBERT GARCIA

18castellon-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Coll de Ares (Castellón) Foto: ÁNGEL SÁNCHEZ

22-valencia-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Oliva (Valencia) Foto:

14-murcia-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Albacete és Murcia közt Foto:  / EFE

9-javea-alicante-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Jávea (Alicante) Foto:
5-denia-alicante-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Dénia (Alicante) Foto:

19-castellon-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Coll de Ares (Castellón) Foto: ÁNGEL SÁNCHEZ

20-alicante-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Sax (Alicante) Foto:  / EFE

23-javea-alicante-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Jávea (Alicante) Foto:

16-perrello-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Perrello (Valencia) Foto: JOSE JORDAN / AFP

8-castellon-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Coll de Ares (Castellón) Foto: ÁNGEL SÁNCHEZ

11-maresme-barcelona-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Maresme (Barcelona) Foto: JOAN SÁNCHEZ27-javea-alicante-idojaras-spanyolorszag-iteletido-gloria-vihar.jpg

Jáveia (Alicante) Foto:

Spanyolországi utakért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

süti beállítások módosítása