Szöcske, a tévedhetetlen jós

Abizanda (Huesca) egy egészen apró északi falucska. Az alig több mint egy tucatnyi kőház és a föléjük magasodó 24 méteres középkori bástyatorony, így is messziről elbűvöl mindenkit aki erre jár. Spanyolországban, legyen bármilyen apró is egy település, az biztos, hogy megvan a saját védőszentje. Legalább egy. A védőszenteket pedig komolyan kell venni. Nem számít, hogy hány fős a város, a szent napo(ka)t méltó módon kell megünnepelni.

San Victorián, Abizanda védőszentjének napja, január 12-ére esik. Ezt minden évben, a dátumhoz legközelebb eső vasárnapon ünneplik, amikor szinte észrevétlenül, pár szöcskeugrással kötnek össze egy keresztény ünnepet egy pogány hagyománnyal. A szent mise után, tradícióhoz híven szöcskék színéből jósolják meg az idei év várható termését.

abizanda3.jpg

Reggel, ami délben van, nem is kezdődhet másképp, mint ahogy bármely más spanyol vallási ünnep, azaz egy szent körmenettel. A rövid zarándoklat, egy szakadékos, meredek hegyi ösvényen vezet egészen a San Victorián remetekápolnáig. A szent mise celebrálása után, a lelkes egybegyűltek egy közeli mezőre sétálnak, ahol egy nagy fehér abroszt terítenek le. Erre minimum 32 darab ánizsos lepény kerül (házanként 2 db), valamint jellegzetes boros butykosok, amelyekbe helyi borokat töltenek.

abizanda4.jpg

A plébános megszenteli a "csalétket", majd nemsokára meg is érkeznek a fiesta igazi főszereplői, a szöcskék. A fehér terítőre ugráló szöcskék színéből és számából egy-kettőre megtudható, hogy miből, mennyi termés lesz az idei évben. A fekete (sötétbarna) színűek a szőlőt, a zöldek az olívát és a világosbarnák pedig a gabonaféléket jelképezik. Minél több ugyanolyan színű szöcske érkezik, annál bőségesebb termés várható, ha pedig kevés ugrik a lepények közé, akkor a gazdák minden bizonnyal nem sok jóra számolhatnak az évben.

Délután a falu főterén, tovább folyik a buli. A megszentelt ánizsos olivalepényekből mindenki szabadon törhet, ami mellé a szervezők finom helyi borokat is kínálnak. Az ünnep, az utóbbi években egyre népszerűbb esemény. Számos látogató érkezik Abizandába ezen a napon, akik mind szeretnék megtudni, hogy saját földjükön milyen termésre számíhatnak. Ehhez nem kell semmi mást tenniük, mint hozni magukkal két ánizsos lepényt, és figyelni, hogy azok köré milyen színű szöcskék gyűlnek. 

abizanda7.jpg

abizanda8.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!