A csacsis felvonulás

A középkorban, a Pireneusokból Barcelona felé vezető utakat összefogó Balsareny kis városa, egy fontos megálló és pihenő hely volt, az utazók számára. Annak ellenére, hogy a hegyekből, a tenger felé irányuló főbb kereskedelmi útvonalak is itt találkoztak össze, a város sosem nőtte túl magát, hanem mindig is pontosan addig nyújtózkodott, ameddig takarója ért. Megőrizve kisvárosi jellegét, mégis egy XVIII. századbeli „logisztikai központtá” tudott válni, ahová rengeteg áru futott be, cserélt gazdát, majd szamár, vagy öszvér háton távozott tovább az ország különböző pontjai felé.

traginers_balsareny18.jpg

Az elmúlt hétvégén, erre emlékezve tartották a város 3 napos fiestáját, amely 1970 óta birtokolja a Spanyol Nemzeti Turisztikai címet is, és amit minden évben, a hivatalos karneváli hét előtti hétvégén rendeznek meg. A katalán szóból eredő Traginers ünnep nevének jelentése: Öszvérhajcsár (spanyolul pedig: Arrieros). Ők voltak, azok a fuvarosok és egyben kereskedelmi összekötők, akik hajdanán a hegyekben lévő, sokszor eldugott kis falvak, és a régió nagyobb városai közt tartották a kapcsolatot, sokszor akár több száz kilómétert is megtéve. A Traginersek, nevükből már sejthetően, öszvérháton vagy szamárháton juttatták el a legfontosabb élelmiszereket  -mint pl. bor, olaj, búza, krumpli- a vásárokra, és nem ritkán árusították is azokat ügyfeleik megbízásából.

traginers_balsareny16.jpg

Az ünnep eredetét, mint sokszor, ismét a spanyolok vallásosságában kell keresni. A középkori iparosok, kereskedők, és különböző mesterségek kézművesei, mind védőszentet választottak céhük számára. A Traginersek, akik munkájához nélkülözhetetlen volt, és akik megélhetése az öszvérektől függött, természetesen az állatok védőszentjét, azaz San Antonio Abadot (Remete Szent Antal) választották patrónusul. De nemcsak ők, hanem a környék mezőgazdászai is, a városhoz közeli templomhoz hajtották állataikat, ahol a mise után, szent áldást kértek rájuk. Tehát a fiestát eredetileg, minden évben, január 17-én tartották, majd ahogy változott a világ, úgy változott az ünnep jellege és időpontja is. (A Szent ünnepéről bővebben itt és itt)

A város 1797-ben, közel 7 év után, befejezi a környék legnagyobb hídjának munkálatait. Innentől kezdve Balsareny, egy igazi gócponttá válik az utazó kereskedők számára, és egyre több fuvaros keres itt pihenőhelyet, aminek hatására szállók, fogadók, és béristállók nyílnak. Traginers, mostmár mint egy önálló szakma is megjelenik, az ún. korai logisztikai központok kiszolgáló személyzetét, vagyis a nyergelőket, árumozgatókat, rakodókat, öszvér etetőket is így nevezik. Az istállók komoly csere-öszvér állománnyal rendelkeztek, mivel gazdasági szempontból, vagyis a logisztikai költségek lefaragása miatt, a hajcsárok hosszú sorba kötik az állatokat, hogy egyszerre minél több rakományt tudjanak elvinni. (A karavánt regatanak vagy riatanak nevezték) Egy korai dokumentum szerint, a rekordot egy 300 öszvérből álló regata állította fel, amely búzát szállított.

A falusi emberek szokásain az sem változtat sokat, hogy 1877-ben rendes utakat építenek, majd 1930-as évektől az ipari bumm következtében megérkeznek a motoros gépek és a vasút is a régióba, de a hegyi utakat ismerő Traginersek továbbra is sok megbízást kapnak. Később, a háborúktól sújtott Spanyolországban, a négylábon közlekedő fuvarozási mód ismét virágozni kezdett. Ezeknek, és a hagyományőrző embereknek köszönhetően, sem a szakma, sem a fiesta, soha nem szűnik meg teljesen.

A három napos ünnep legfőbb eseménye a szamaras felvonulás, amelyre az emberek korhű ruhákban, állataik pedig felmálházva érkeznek. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az állatok málhanyergeinek, fejdíszeinek és szállítás módjainak minél hitelesebb bemutatására. A rendezvények közt azonban megtalálhatóak a kézműves vásárok, a régi mesterségek bemutatói, a katalán tüzeskedő correfocok, lovasvágták, közös reggeli pirítózás, kocsmatúrák, népi táncok, disznótor, és még számos egyéb program is. De talán az egyik legérdekesebb, az a 2013-ban bevezetett új szokás, miszerint egy szamarat a város egyik terére (igazából köztéri parkoló) vezetnek. A körbezárt tér köré gyülekezők tombolát kapnak, majd mind azt várják, hogy a szamár elvégezze nagydolgát. Ennek örömére pedig, a szurkolók közül egy szerencsés, 1000 eurót nyerhet.

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!