Gyertyák éjszakája

A Segoviától mindössze 40 km-re fekvő Pedraza de la Sierra meglátogatása az év minden napján egy remek ötlet. Spanyolország egyik legszebb településeként számon tartott Pedraza napjainkban is érintetlenül őrzi a régmúlt idők báját. Az ország egyik legjobb állapotban megőrződött középkori faluja, 1951-ben kapta meg a kitüntető Történelmi Közösség címet.

concierto-velas-pedraza-30.jpg

A falu felett, egy hatalmas sziklatömbön egy vár magasodik. A stratégiailag kiváló helyen, elsőként III. Abd ar-Rahmán uralkodó emeltetett erődítményt a Córdobai Kalifátus idején. A X. század elején épült várat a XV. században építették át gótikus stílusban, ami ezután gazdag nemesi családok kezein forgott évszázadokon keresztül. A vár egyik nevezetessége, hogy itt raboskodtak I. Ferenc francia király fiai: Henrik és Ferenc, akik később Franciaország trónjára léptek.

pedraza_-segovia-3-marques.jpg

pedraza_-segovia-2-villorejo.jpg

A várat és a falut hullámzó táj öleli körbe, amelynek legelőin anno, az ide letelepedők juhnyájai legeltek. A kiváló minőségű gyapjút Európa minden tájára exportálták, majd a textilipar fejlődésével az itt élők hatalmas vagyonra tettek szert. Ennek a gazdagságnak a nyomait láthatjuk, ha megfigyeljük a különböző családi címerekkel díszített palotákat.

Pedrazát városfal veszi körül, amin csak egy kapu található. Ezen bejutva célszerű a szűk utcákon át elsétálni a gyönyörű, oszlopfolyosóval körülvett Plaza Mayor-ra (Főtér), ahol kihagyhatatlan a helyi báránysült megkóstolása.

Tehát önmagában is érdekes látnivalókkal szolgál az alig 500 fős falucska, de ha igazán különleges élményre vágyunk, akkor látogatásunkat érdemes július első két szombatjára időzíteni. Az év ezen két napján ugyanis lekapcsolják a házakban a villanyokat, és az utcákon a lámpákat, és az így sötétbe burkolódzó falut több mint 50000 mécses világítja be.

Noche de las Velas, azaz a Gyertyák éjszakájának azonban mégsem a több ezernyi apró mécses a főszereplője, hanem az a komolyzenei koncert, amelyet 1991-ban rendeztek meg először. A 27 évvel ezelőtti koncert célja csupán annyi volt, hogy a jegyek eladásából befolyt összegből felújítsák templomuk öreg orgonáját. A rendezvénynek hatalmas sikere lett. Innentől kezdve a lakók évről-évre kérik a falu vezetőségét, hogy ismét szervezzenek koncerteket.

Az idő koptatta helyszín remek hátteret ad Bach, Vivaldi vagy Mozart műveinek, és Pedraza lakói az első években csupán egy meghittebb hangulat kedvéért gyújtottak gyertyákat, ami egyúttal egy új hagyomány kezdete is lett. Öt évvel később már 25000 ezer mécses égett, amivel ekkor be is kerültek a Guiness rekordok könyvébe.

A mécsesek kihelyezésében a falu apraja s nagyja részt vesz, meggyújtásukban pedig már az idelátogatók szorgos kezeire is szükség van. A gyertyákat 19:30 körül kezdik el meggyújtani, hogy mire az esti koncert véget ér Pedraza utcáit ezernyi apró pislákoló fény borítsa be. És mint ilyenkor lenni szokott egy olyan országban, ahol bármilyen ünnep tömegesen megmozgatja az embereket, az idei évtől limitált számú látogatót fogadnak. 5000 darab ingyenes jegyet lehetett igényelni ami csupán a faluban való sétálásra szólt, a koncertekre pedig 40 eurótól lehetett belépőt vásárolni. 

pedraza-noche-de-las-velas-30.jpg

pedraza-velas-8.jpg

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!