Spanyolország legszebb síközpontjai

Spanyolországról általában mindenkinek a tengerpart, pálmafák és a napsütés jut az eszébe. Még télen is az ország déli vagy keleti partjai vonzzák legjobban az idelátogatókat. És valljuk be, a mostani otthoni mínuszokat elnézve, ez azért érthető.

Pedig, az északi régiók épp ugyanannyi gyönyörű helyet rejtegetnek, és ilyenkor télen a Pireneusok számtalan, szebbnél szebb sportközpontja és síterepe várja a téli sportok kedvelőit. Talán, első ránézésre úgy tűnhet, hogy ezek nehezen megközelíthetőek, de például Barcelonából közvetlen vonattal több terep is könnyen elérhető, ahol aztán természetesen felszerelést is lehet bérelni. Arról pedig nem is beszélve, hogy az ország egyik legkedveltebb és legjobban kiépített síparadicsoma az andalúziai Granadától csupán 30, a mediterrán tengerpartól pedig csak 100km-re fekszik. Így tiszta időben síelés közben a tenger is látható, és az izomláz fájdalmait könnyen kipihenhetjük a közeli partok egyikén.

Január 15. a Hó Világnapja. Ez alkalomból válogattam Spanyolország legjobb síközpontjai közül. A térképen a 8 síelő ikonnal jelölt pályáról, lentebb részletesebb leírás is olvasható. A hópelyhes helyek olyan kisebb síterepek, ahova érdemes ellátogatni, ha nyugodt környezetre vágyunk, vagy ha szűkebb pénzkerettel rendelkezünk. Ezeknél csak az ikonra, vagy az oldaldoboz neveire kattintva látható egy rövid technikai leírás, síközpontok webcímei és a terepek sípálya térképei.

Cerler – Benasque völgy (Aragón)

Az aragóniai, többszörös World Ski Award díjas síparadicsomot gyönyörű fenyőerdők veszik körül. A közelben 60, 3000 méternél magasabb hegycsúcs található, köztük a Pireneusok legmagasabb csúcsa, az Aneto (3404m) is. Így nem csoda, hogy az Aragón régió legmagasabban fekvő sípályái itt vannak, és hogy az egyik legnagyobb szintkülönbséggel (1130m) rendelkezik. A sípályák minőségéről 375 hóágyú gondoskodik. Érdemes a síközponthoz közeli kis falut (Cerler) meglátogatni, amelynek sikerült megőriznie történelmi szépségét, köszönhetően a számos XVI. századból fennmaradt nemesi házaknak. Szállást azonban Benasque városában könnyebb találni.

Magasság: 1500-2630 m
Sípályák hossza: 81 km
Pályák száma: 68.   Zöld:9   Kék:18   Piros:26   Fekete:15
Felvonók száma: 13.  Ülőlift:9   Húzólift:4
Térkép a síterepről: http://www.cerler.com/mapa-y-ficha-tecnica-cerler.html

Formigal

Az 50 éves múlttal rendelkező síközpont, ma már egy egységet alkot a közeli Panticosával, így már ez Spanyolország legnagyobb síterepe. A 147 pálya, összesen 6 völgyben oszlik el. A két bázist fél óránként induló síbuszok kötik össze. Pályái alkalmasak kezdők számára is, de híres a pályán kívüli síelési lehetőségeiről is. A különleges téli sportok kedvelői a közeli Portalet Szabadidős Parkban találhatnak még izgalmas programokat: ski bike, ice karting, paintball, iglu építés, snake gliss, tubbing stb... Jó kikapcsolódást nyújthat még a közeli Sallent de Gállego festői falu meglátogatása.

Magasság: 1145-2250 m
Sípályák hossza: 176 km
Pályák száma: 142.   Zöld:14   Kék:34   Piros:52   Fekete:42
Felvonók száma: 26.   Ülőlift:17   Húzólift:9
Térkép a síterepről: http://www.formigal-panticosa.com/mapa-y-ficha-tecnica-formigal-panticosa.html

Astún – Aragón völgy

Az Aragóniai Pireneusokban található Astún egy remekül felszerelt sícentrum. Kávézók, bárok, éttermek, boltok, síkölcsönző és egy hatalmas 3 csillagos hotel is várja az ideérkezőket. Minden tudásszintű síelőnek ajánlott. Ezenkívül, a környéken számos szép és érdekes kirándulóhelyet lehet felkeresni, mint pl.: Jaca kisvárosa, San Juan de la Peña kolostor, Canfranc, az elhagyatott vasútállomás vagy a Güicas barlang.

Magasság: 1660-2300 m
Sípályák hossza: 50 km
Pályák száma: 50.   Zöld:5   Kék:18   Piros:21   Fekete:6
Felvonók száma:12.   Ülőlift:5   Húzólift:7
Térkép a síterepről: https://www.astun.com/es/78/mapa-pistas

Baqueira-Beret – Aran völgy (Lleida)

Spanyolország egyik legjobb és legkomplettebb síparadicsomaként tartják nyilván. Barcelonához való közelsége csak még tovább növeli népszerűségét. Fekvésének, mikroklímájának és a 629 hóágyúnak köszönhetően egész szezonban garantált a hómennyiség és kiváló minőségű síterep. Gyerekes családok is bátran felkereshetik, mivel itt a legkisebbekre is gondoltak. De a gyakorlott síelők is sok technikás pályát próbálhatnak ki, melyeken szívesen gyakorolnak neves síversenyzők. A síközpontban a spanyol királyi család tagjai és több híresség is gyakran megfordul.

Magasság: 1504-2504 m
Sípályák hossza: 155 km
Pályák száma: 103.   Zöld:6   Kék:42   Piros:39   Fekete:16
Felvonók száma: 28.   Kabin:2   Ülőlift:19   Húzólift:7
Térkép a síterepről: http://www.baqueira.es/estacion/mapa-pistas/

Candanchú

Síelni tanulók egyik közkedvelt helye, ideális hegyrajzának köszönhetően általában mindig védett az erős szelektől. A pálya különlegessége, hogy engedélyezett a sífutásból és lövészetből álló biatlon téli sport gyakorlása. A szomszédos Astún központba síbuszokkal lehet átmenni.

Magasság: 1514-2236 m
Sípályák hossza: 50 km
Pályák száma: 51.   Zöld:10   Kék:12   Piros:16   Fekete:13
Felvonók száma: 21.   Ülőlift:6   Húzólift:15
Térkép a síterepről: https://www.astun.com/es/78/mapa-pistas

La Molina

Spanyolország legrégebbi síközpontja (1911), amely kiépítettségének köszönhetően méltán közkedvelt. Barcelonából közvetlen vasúti közlekedéssel könnyen el lehet jutni. Kezdő síelők kedvelt központja, a 10 síiskola bármelyikében gyorsan elsajáthítatóak az alapok. A terepen 480 hóágyú működik. A közeli Snowpark, a Pireneusok legnagyobb, 170m hosszú és 5,2m széles Freestyle Superpipe y Boardercross pályájával büszkélkedhet. A terepen több alkalommal rendeztek különböző téli sportok Világbajnokságait.

Magasság: 1700-2445m
Sípályák hossza: 68 km
Pályák száma: 63.   Zöld:18   Kék:19    Piros:19    Fekete:7
Felvonók száma: 11.   Kabin:1   Ülőlift:7   Húzólift:3
Térkép a síterepről:
 http://3dmap.lamolina.cat/hivern/?_ga=1.163163900.1721847818.1484238050

Masella – Tosa hegy

La Molinával szomszédos, azzal lift és pálya-összekötettésben lévő sícentrum. A terepről nagyszerű panoráma nyílik a környező hegycsúcsokra. Minden szintű és felkészültségű síelő számára könnyen meghódítható sípályákkal rendelkezik. ALP2500 nevű síbérlet váltásával mindkét síközpont összes pályája igénybe vehető.

Magasság: 1600-2020 m
Sípályák hossza: 74 km
Pályák száma: 65.   Zöld:9   Kék:24   Piros:23   Fekete:9
Felvonók száma:6.   Ülőlift:5   Húzólift:1
Térkép a síterepről: http://www.masella.com/es/paginas/mapa-pistas

Sierra Nevada - Granada

Európa legdélnyugatibb sícentruma és Spanyolország legmagasabban fekvő síparadicsoma. Sokak szerint itt található Spanyolország legjobb minőségű hava, de szükség esetén 350 hóágyú áll rendelkezésre a pályák kezelésére. A gyönyörű Granada városától mindössze 30 km-re található. A mediterrán tengerpart csupán 100 km távolságra van, így tiszta időben síelés közben akár a tenger is látható. Rengetegen használják ki azt a lehetőséget, hogy egy napos program keretében, a délelőtti síelés fáradtságait, délután, a közeli tengerparton lehet kipihenni. Érthető, hogy ezek az adottságok miatt, a terepre sok külföldi turista érkezik, ami miatt viszont árban egy kicsit drágább a többi spanyol síközponthoz képest. A központban 15 síiskola működik, melyeknek összesen 400 oktatója van. 1996-ban itt rendezték az Alpesi Sí Világkupát. Aki nyugodt pihenésre vágyik, annak ez a hely nem ajánlott, mivel az Andalúz életritmus éjjel-nappal pörgésben tartja a terepet.

Magasság: 2100-3282 m
Sípályák hossza: 106,8 km
Pályák száma: 117.   Zöld:19   Kék:41   Piros:50   Fekete:7
Felvonók száma: 17.   Kabin:2   Ülőlift:1   Húzólift:1
Térkép a síterepről: http://sierranevada.es/es/invierno/la-estaci%C3%B3n/en-pistas/plano-de-pistas/

iconfinder_barista-icons_coffee-shop-sign_1046678_1.png

Tetszik a blog? Értékes tartalmat találtál? Szeretnél még többet megtudni Spanyolországról? Hívj meg egy kávéra, hogy tovább pörögjek a spanyolos témákra, és megosszam Veled :)

          500 forint

           1,50 euro

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért lájkold és kövesd a  Facebook oldalamat!

Spanyolországi utazásért, túrákért, és városlátogatásokért pedig nézz körül a

Spanyolban Otthon weblapján!