Fanzara, a spanyol street art falu

Fanzara, a Valenciától mindössze 80 kilométerre fekvő apró település, az elmúlt évtizedekben –nem egyedüliként- a globalizáció egyik problémájával küzd. A folyamatos elnéptelenedés oda vezetett, hogy a jelenlegi 300 főt épphogy meghaladó lélekszámú település 70%-a nyugdíjas.

cosmo_gif.gif

Pár éve, a falu akkori vezetősége úgy gondolta, hogy valamiféle megoldást jelenthet ha „zöld utat” enged egy veszélyes-hulladék lerakó telep létesítésének. De szerencsére a falu lakói ezt másképp gondolták. Két helybéli, Javier López és Rafa Gascó minden követ megmozgatott, és az emberek összefogásával kieszközölték, hogy a telep végül messze elkerülje Fanzarát. Szintén nekik köszönhető, hogy ezután, a javarészt 65-80 éves helyieket sikerült meggyőzniük arról, hogy az elöregedés helyett válasszák a falu megújulását, teret adva egy izgalmas és innovatív stíluságazatnak, a street art-nak. Az idősek általában ezt a fajta művészetet fenntartással fogadják, ezért a két szervező a projekt megvalósulását a falusiak bevonásával tervezi, hogy majd azt egy kicsit mindenki magáévá tudhassa.

miau38.jpg

miau40.jpg

Javier és Rafa, ismét akcióba lendültek és mindent megtettek, hogy valahogy street art-osokat csaljanak a faluba, és csak reménykedni tudtak, hogy valaki elfogadja a meghívásukat annak ellenére, hogy a munkáért fizetni nem tudtak. Nagy meglepetés volt, amikor 2014-ben, 23 művész jelent meg a falu utcáin, és pár nap alatt 44 épület falán hagyták ott alkotásaikat. Ami viszont még nagyobb meglepetés volt számukra, hogy ezután egyszeribe mindenki szeretett volna valamilyen alkotást a háza falára. Ezzel, Fanzarában kezdetét vette egy egészen új művészeti fesztivál, és egyben „kitárta kapuit” a falu Befejezetlen Street Art Múzeuma (M.I.A.U. – Museo Inacabado de Arte Urbano).

miau22.jpg

Idén, 4. alkalommal rendezték meg a fesztivált (július 6-9.), amelyre ismét neves street art művészek érkeztek a világ különböző országaiból. A rendezvény továbbra is tartja magát az eredeti elképzeléshez, hiszen a művészek ingyen dolgoznak, cserébe viszont a helyiek szállásolják el őket, főznek nekik, miközben a különféle graffitiket, köztéri szobrokat és 3D-s installációkat együtt, a falu aprajával és nagyjával közösen alkotják meg. Az általános kiadásokra az önkormányzattól 2000 eurót kapnak, amit adományokkal, és M.I.A.U.-s ajándéktárgyak, pólók eladásából befolyt pénzzel egészítenek ki.

miau35.jpg

Az új arculatnak, és a fellendült turizmusnak köszönhetően a helyiek ismét lelkesek. Sikerült elérniük azt, amit oly kevés elnéptelenedő településnek… megtalálniuk azt az utat, amely a közösség összefogásával újra életet visz az egyre üresedő utcákra, és a kopott falak közé, hiszen a falu lakóinak száma az elmúlt négy évben 250-ről 323-ra bővült. A „múzeum” pedig, az év bármely napján, 24 órában várja az idelátogatókat, akiket a fiatalos lelkű idősek, egy vezetett túra keretében szívesen végigkalauzolnak az utcákon.

Képgaléria:

miau37.jpg

miau32.jpg

miau58.jpg

miau36.jpg

miau1.jpeg

miau49.jpg

miau33.jpg

miau34.jpg

miau15.jpg

miau11.jpg

miau16.jpg

miau20.jpg

miau26.jpg

miau14.jpg

miau4.jpeg

miau5.jpg

miau29.jpg

miau43.jpg

miau55.jpg

miau57.jpg

miau45.jpg

miau44.jpg

miau66.jpg

miau51.jpg

miau41.jpg

miau59.jpg

miau63.jpg

miau65.jpg

forrás: Javier López, Rafa Gascó, Asociación MIAU

Még több spanyolos témáért, történetért és érdekességért látogass el a SPOTT Facebook oldalára!

Spanyolországi túrákért pedig nézz körül a Spanyolban Otthon weblapján!